Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2008 18:19

Комп"ютер замінює сучасному підліткові друга

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Голова обласного осередку психотерапевтів Кіра Сєдих: ”У нормальному стані людині складно витримати на дискотеці багато часу. Треба себе чимось підживлювати. Як мінімум алкоголем”
Голова обласного осередку психотерапевтів Кіра Сєдих: ”У нормальному стані людині складно витримати на дискотеці багато часу. Треба себе чимось підживлювати. Як мінімум алкоголем”

При школі N40 у полтавському мікрорайоні Половки почав працювати Центр сім"ї. Батьків та дітей тут консультують психологи, психотерапевти та інші лікарі.

Чи правда, що нинішні діти неспокійні, збудливі?

— Вони розкуті, у них мало обмежень, — каже голова обласного осередку психотерапевтів 43-річна Кіра Сєдих. — Для демократичного суспільства — це норма. До сучасних дітей слід шукати інші підходи. Спрямувати їхню енергію в хороше русло. Наші вчителі й батьки навчалися, коли було жорстке виховання.

Як впливає на психіку підлітка тривале сидіння за комп"ютером?

— Година-півтори на день — нормально. Якщо дитина сидить за комп"ютером 3–4 — забагато. Важливо, чим займається — переглядає порнографічні сторінки в Інтернеті чи навчається. Комп"ютер для дитини — аналог друга.

Звідки в дітей любов до комп"ютерних ігор із насильницькими сюжетами?

— У певному віці у хлопців підвищується агресивність. Важливо, у що вона перевтілиться — у спорт чи інші заняття. Реалізовувати агресію можна й через ігри. Це непогано, але часто комп"ютерні ситуації переносяться на живих людей.

Проблема в роботі з комп"ютером — це фантазування. Він плекає "дитячість". Підліток не вчиться спілкуватися з ровесниками.

Як батькам правильно обмежити час перебування дитини за комп"ютером?

— Треба спілкуватися з нею. Не лише на рівні: "Ти поїв? Зробив уроки?". Потрібно шукати спільні заняття, бути уважним до її інтересів. Бажано дитині займатися спортом чи мистецтвом. Якщо спілкування цікаве — проблеми зникають.

Чи впливають на психіку підлітка музика та світлові ефекти на дискотеках?

— Існує проблема допінгу на дискотеках — екстазі, травка. Вони змінюють сприйняття. У нормальному стані людині складно витримати на дискотеці багато часу. Треба себе чимось підживлювати. Як мінімум алкоголем.

Чи може це викликати в дитини депресію, призвести до самогубства?

— Може. Юність — це загострене сприйняття реальності. Підлітки ще не навчилися жити в дорослому світі, а претендують на це.

Куди звертатися, коли погано?

— Можна піти до шкільного психолога чи до Центру сім"ї в школу N40 у провулку Космічному в Полтаві. Або зателефонувати: (05322) 417 50.

Як підліткові подолати стрес самотужки?

— Поділитися переживаннями із другом, психологом. Якщо замикатися — буде ще гірше. Треба вміти подивитися на проблему зі сторони. Сказати собі: ця ситуація скоро минеться. Згадати, що нещодавно були гарні часи.

Зараз ви читаєте новину «Комп"ютер замінює сучасному підліткові друга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути