четвер, 18 березня 2010 16:27

"Коли приходять усі записані в групу, сплять по двоє на одному ліжку"

Протягом останніх трьох років у дитсадках Полтави відкрили 50 груп. Дефіцит місць був кілька років тому, коли зросла народжуваність. Тепер, на думку освітян, влаштувати дитину — не проблема. У місті працюють 54 дошкільні заклади.

— Вільні місця є, але в тих садках, куди деяким батькам, можливо, незручно добиратися. Наприклад, мікрорайони Левада і Половки мають резерв місць, а центр завантажений, — розповідає головний спеціаліст міського управління освіти Олена Цехмистро. — Якщо родина живе в центральній частині міста, то практика заздалегідь записуватися до садочка цілком виправдана. Та батьки не чекатимуть у черзі бозна-скільки, бо ясельні групи приймають дітей із 1,5–2 років.

"ГПУ" перевірила, чи можна в Полтаві за кілька днів влаштувати дитину до дитсадка. Зателефонували в усі дошкільні заклади. Там запропонували три варіанти: "місця є", "місць немає", "підходьте — поговоримо". Пропонуючи останнє, більшість працівників дитсадків цікавилися: "А вас не смущає, що в нас є благодійні внески?". За додаткові кошти дитину можна влаштувати в чверть садків міста. У мікрорайонах Левада, Половки, Браїлки місця є. У центрі дитсадки переповнені, до них записуються за два роки.

— Мої друзі називають мене щасливою — я за один рік влаштувала дитину в два садочки, — говорить 27-річнаАнна із Полтави, просить не називати прізвище.

Вона сама виховує доньку 5-річну Наталію. До обласного центру переїхала торік, бо у Великій Багачці, де жила раніше, не змогла знайти роботу.

— Восени пішла в садочок біля стадіону "Ворскла". Там кажуть: "Місць немає". Думала шукати інший, та завідувачка почала натякати — купите пилосос і крісло, то можливо... Словом, дала я їй 700 гривень "на лапу". Доглядали за Наташею добре, мені на роботу дзвонили: як, що. А перед Новим роком ми з"їхали. Перевела доньку в інший садочок. Замість доброчинного внеску купувала посуд і новорічні прикраси на 300 гривень. Щомісяця плачу по 200–220 гривень. Нянічки і виховательки хороші, а приміщення старе. І дітей багато. Коли приходять усі записані в групу, сплять по двоє на одному ліжку. У спальнях протяги — вікна старі. Та віддати доньку в дорогий садок не можу.



14 755


СТІЛЬКИ дітей народилося торік на Полтавщині. Це на сім більше, ніж 2008-го. І на 2761 більше, порівняно з 2005 роком — початком "бебі-буму". Кількість дошкільних закладів по області за останні п"ять років не змінилася — 598. А дітей у них побільшало на 3,5 тис.

Швидше адаптуються діти півторарічного віку

Готувати малюка до колективу потрібно за півроку до дитсадка. Варто навчити його самостійно їсти, проситися на горщик, одягатися і висловлювати свої бажання.

— Найкращий вік для початку відвідування садка — 2,5–3 роки, — розповідає 36-річна Ельвіра Попова, сертифікований учитель системи Монтесорі з Полтави. — Хоча швидше адаптуються діти 1,5-річного віку. Мами повинні відчути так звану кризу 3 років і віддати маля до колективу до початку цього переломного періоду чи після. У цей час відбувається становлення дитини як особистості, вони надзвичайно самостійні, намагаються запровадити вдома свої правила.

Педагоги рекомендують віддавати дітей у садок у другій половині весни, коли минає сирість, зимовий авітаміноз, більше часу вихованці перебувають на свіжому повітрі. Корисніші змішані групи. Старші діти вчаться доглядати за молодшими, відчувають свою відповідальність. А молодші імітують старших, швидше розвиваються. Перші візити краще запланувати на середину тижня і залишати малюка на кілька годин у колективі. За цей час він звикне до дітей, іграшок і вже з понеділка йтиме до садка із задоволенням.

Обирати дошкільний заклад краще не за місцем його розташування, а зважаючи на програми та методики.

Зараз ви читаєте новину «"Коли приходять усі записані в групу, сплять по двоє на одному ліжку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути