Ексклюзиви
середа, 29 квітня 2009 18:47

Як спонукати людей не засмічувати довкілля?

Василь Коряк, 56 років, мер Лубен:

— Я був у місті Скерневіце в Польщі. Коли побачив буквально вилизане місто, подумав, що то готувалися до нашого приїзду. А потім дивлюся — на другий день чисто, на третій. Низенькі парканчики, газончики у кожному дворі. Люків не крадуть. Через Скерневіце тече річка. Вода в ній чиста, люди рибу ловлять, у річці плавають лебеді й дикі качки з каченятами. І до біса їх там. Думаю, якби це було в Лубнах, їх би виловили, общипали і пожарили тут же на березі. Питаю в мера: як удалося добитися таких змін, чи в тебе 30 ЖЕКів на 200 дворів? А він: "Ні, Василю, коли ми тільки стали членами Євросоюзу і наші люди змогли їздити без віз в Італію, Голландію, Данію, Німеччину, то побачили, як там живуть. У нас теж раніше бур"яни були по вуха. А зараз кожен купив собі газонокосарку, змагаються, в кого кращий двір. На узбіччях немає бур"янів".

Тому жодних штрафів. Тільки прикладом можна добитися змін у голові. Треба, щоб наші люди побували в Швеції, Швейцарії, Данії, де викинути сміття — це як піти й попісяти в церкві. Може, нас треба пустити в Європу, щоб ми жахнулися, які ми невиховані. Або, навпаки, не пускати туди, щоб ми потонули у власному багні.

Сергій Супрун, 52 роки, мер Комсомольська:

— Змалку треба виховувати. Якщо заходиш до господаря на подвір"я і в нього прибрано, то він не дозволить собі кидати сміття і в місцях загального користування. Це все наш менталітет. Тому треба виховувати. Нещодавно був за кордоном. У Польщі вийшла делегація наших із потяга. Йдуть по перону. Один цигарку загасив, кинув де попало. Підходить поліцейський, дубинкою як уперіщить по спині. Тоді показує, мовляв, підніми й кинь, куди треба. І в них чистота і порядок.

Може, це занадто, але по кишені бити треба. Потрібна нормальна законодавча база щодо покарання порушників, дієвий механізм штрафування. Зараз ввели штрафи для водіїв. Порушень поменшало. Отакий механізм треба і тут запровадити.

Молодь сьогодні переважно з пляшками пива, які потім десь і кинуть. Іде такий собі амбал, матюччя гне, і що ти йому зробиш? Тому в цьому напрямку повинні працювати і правоохоронні органи. Самий лише міський голова зі своєю командою тут ладу не наведе. Треба, щоб була муніципальна міліція, яка підпорядковувалася б мерові. Ми ж не просимо для себе повноважень бандитів ловити.

Зараз ви читаєте новину «Як спонукати людей не засмічувати довкілля?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути