Ексклюзиви
четвер, 16 квітня 2009 17:38

Із річки витягли кольоровий телевізор

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Працівники Миргородського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді прибирають відкриту 200-метрову прибережну зону річки Хорол по вулиці Боровиковського
Працівники Миргородського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді прибирають відкриту 200-метрову прибережну зону річки Хорол по вулиці Боровиковського

Працівники Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді в Миргороді чистили річку Хорол. Із прибережної зони вони витягли 300 пластикових пляшок та кольоровий телевізор "Електрон". На Полтавщині 137 малих річок у складному екологічному стані.

13 квітня вранці жінки у гумових чоботях тягнуть граблями мул з берега. Одна чіпляє та витягає на поверхню корпус від телевізора. Разом із колегою відносить його на берег Хорола. Неподалік працівниця тричі пробує зачепити граблями синій целофановий пакет. Він лежить у воді за 3 м від берега. За четвертим разом його витягає. Пакет розривається. В ньому картопляне лушпиння, подерті чорні брюки, ганчір"я, пляшка з-під горілки та три порожні консервні бляшанки.

— Щоб тому, хто кинув це у воду, пусто було. Що, не можна викинути у контейнер? — говорить сердито. — Народ узагалі докотився — так річку загадили.

— Сюди чужі сміття не носять, — озивається колега. — Це все із навколишніх будинків. Якби по-нормальному, хай би голова вуличного комітету організував жителів. Вийшли б та прибрали за собою. То на другий раз не викидали б непотріб у річку. А так вуличний комітет із людьми не працює — от і результат. А ми нюхай оцю вонь,— хитає головою.

Неподалік жінка граблями витягає з води покришку велокамери. Роздивляється і кидає на купу сміття.

В очереті плавають пластикові пляшки, пінопласт, бляшанки з-під пива, лежать два мішки та господарський пакет. На березі купа сміття.

Неподалік хтось викинув у воду обрізане гілля з вишень та абрикос. Зверху накидано сміття. Все це замулилося.

— Нас зобов"язали прибрати цю зону, — розповідає директорка Центру еколого-натуралістичної творчості Ніна Калиновська, 57 років. — Було розпорядження міськвиконкому. Мені не подобається, що цим займаємося ми. Люди, що тут живуть, повинні також прибирати. Ми допомогли б. Жителі самі мусять дбати за чистоту. А так наукою ні для кого це не стане.

Співробітники організації на 200-метровій ділянці прибережної зони Хоролу нагребли три вантажівки сміття.

За два тижні в місті ліквідували п"ять стихійних звалищ. Вивезли понад 200 машин сміття. Планують очистити 7 км берегів Хорола.

Цю річку вважають найбруднішою в області. Менш засмічені Коломак, Сула та Ворскла. Торік у регіоні розпочали чистити річку Котелевку в Котельві, водотоки в селі Іванівка Кобеляцького району та Калашниках Полтавського району. Звільняли від сміття річку Многу в Чорнухинському районі. Цього року планують продовжити розчищувати річки по області та зміцнювати їх береги. Для цього залучатимуть гроші обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та кошти інвесторів.

Зараз ви читаєте новину «Із річки витягли кольоровий телевізор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути