четвер, 21 серпня 2008 20:23

Хата Молочиних згоріла через лісову пожежу

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Іван Молочин на третій день після пожежі біля своєї згорілої хати у селі Дубина Новосанжарського району. З дружиною вони прийшли погодувати собак, яких залишили вдома. Самі живуть у сусідки
Іван Молочин на третій день після пожежі біля своєї згорілої хати у селі Дубина Новосанжарського району. З дружиною вони прийшли погодувати собак, яких залишили вдома. Самі живуть у сусідки

У суботу в селі Дубина Новосанжарського району через лісову пожежу згоріло чотири будинки.

— Усі були під очеретом. Три з них покинуті, напіврозвалені, — розповідає голова Руденківської сільради Сергій Головко. — А в одній жило подружжя.

Під"їжджаємо до згорілої хати. По двору ходять 59-річна Ніна та 65-річний Іван Молочини. Господар веде за двір, показує вигорілий ліс.

— Він за 700 метрів від нашої хати. Хіба я міг подумати, що на такій відстані вогонь зможе перейти до нас?

— У суботу в два часа дня я замітила, що дим білий піднімався десь далеко над лісом, — жінка витирає долонею сльози. — Чоловік каже: "Горить, ну десь далеко". Хіба ми могли подумати, що воно до нас дійде. Я собі стала їсти варити. А тут прибігла сусідка. Кричить, давайте тікати, бо ми не спасемося. Такий вітер піднявся. Кругом дим із вогнем летить.

Іван Іванович показує на полі за своїм городом вигорілі плями.

— Вітер різко помінявся і пішов на нас. Вогонь почав летіти по воздуху. Падав п"ятнами. Перше впало метрів за 50 від хати. Я його забив гілками. Рядом ще одне впало. А тут жінка кричить, що хата горить. Побіг, вигнав за двір машину — "жигулі" старої моделі. Почав гасити зі скважини. А воно вогонь упав у димохід, мигом усе загорілося. Я лив-лив воду, а вона стікає з очерету і ніякого толку.

Молочини кажуть, що хату можна було б урятувати.

— До нас їхала пожарка, — каже жінка. — А її перехватила сусідка. Побоялася, що від старих палаючих хат загориться її нова.

Ніна Молочин показує фотоальбом, який врятувала. На знімках вони з родичами у своїй хаті.

— Ось я у спальні. Тут чоловік на кухні, — плаче. — Згоріло все. Осталися, в чому оце стоїмо. Зараз сусідка Рая приютила.

Іван Іванович збирає по двору і показує обгорілі соснові шишки, палички, кору:

— Оце вони і принесли вогонь.

Голова сільради каже, що обгорілі березові сережки та кору знаходять у селі за кілометр від пожежі.

Постраждалій родині сільрада виділила 1 тис. грн компенсації. Райдержадміністрація обіцяє дати кошти на придбання житла.

— Ми вже подивилися кілька хат у селі. Є підходящі, — пояснює Сергій Головко.

Їдемо із сільським головою на кладовища до сіл Дубина та Пудлівка. Обгоріло кілька дерев"яних хрестів на старих могилах і столи для поминальних обідів.

Проїжджаємо через ліс. Рядами стоять вигорілі високі сосни. Метрів за 100 від місця, де зупинили вогонь, — дві нафтобази.

— Там цистерни з нафтою, бензином, — каже Головко. — Хлопці з баз як побачили вогонь, похватали лопати, щоб обкопувати й локалізувати пожежу. Нам пощастило, що до них не дійшло.

Їдемо до села Мар"янівка, звідки почалася пожежа. Вигоріла трава веде від ставка.

— Може, хто недопалок кинув. Або лежала скляна пляшка, а сонце через неї як через лінзу, запалило траву. Тепер не дізнаєшся. А вигоріло більше 80 гектарів лісу, постраждали люди.

Зараз ви читаєте новину «Хата Молочиних згоріла через лісову пожежу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути