понеділок, 21 липня 2008 18:00

Двом багатодітним сім"ям дали по корові

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Алла Тітова з Вікторії на Пирятинщині з дітьми біля своєї корови Берізки. Подаровану корову Чарівну поки що тримають у сараї. Кажуть, що вона ще дика і може вдарити. Зліва направо: доньки Ірина і Людмила, на руках у жінки наймолодша Віта, Владислав, за ни
Алла Тітова з Вікторії на Пирятинщині з дітьми біля своєї корови Берізки. Подаровану корову Чарівну поки що тримають у сараї. Кажуть, що вона ще дика і може вдарити. Зліва направо: доньки Ірина і Людмила, на руках у жінки наймолодша Віта, Владислав, за ни

"Шо дає государство, все нада брать. Привезли нам корову. Чоловік 28 наїхало, був радник президента, Мякушиха з Полтави (заступник губернатора Полтавщини Надія Мякушко. — "ГПУ"). На три камери нас знімали. Казала дітям: "Чекайте, не мастіться". А шо ти скажеш їй у 2,5 годи? Вони пішли, абрикос нарвали, посідали й їдять", — розповідає 42-річна Алла Тітова із села Вікторія Пирятинського району.

14 липня облдержадміністрація подарувала багатодітній сім"ї Тітових корову. Того ж дня ще одну відвезли родині Молчанових із села Сасинівка Пирятинського району. Там мати виховує сама п"ятьох дітей. За програмою "Зігрій любов"ю дитину" по корові подарують 17 багатодітним сім"ям області.

В Алли Тітової семеро дітей — від 15 до 2 років.

Жінка працює на півставки касиром сільради, і на чверть — прибиральницею. Отримує 410 грн. Її чоловік 38-річний Віталій Тітов — тракторист місцевого сільгосппідприємства. Заробляє майже 600 грн.

Опівдні Алла їде із сільради на велосипеді. Каже, що нині мають трьох корів. Одну планує продати.

— Подарована маленька, та нічого — відгодуємо. Якщо моя важить кілограмів 700, то ця десь 400. Її звали Чарівна, та ми кличемо Чирва, так простіше, — розповідає.

Дорогою вітається з жінкою на велосипеді.

— Ну шо, баба Таня? — каже до неї Алла. — Бачили мене вчора по телевізору? Я себе й не впізнала. На корову банти начепили!

— А це якась породиста? — цікавиться жінка.

— Обнаковенна корова, — махає рукою Тітова. — Сьогодні до мене звонять і питають: "А сколько дайот молока?" А корова проїхала 60 кілометрів за час і в отаку суматоху попала. Вона з ферми не хоче виходити, очі їй зав"язали, на цепах тягнуть... Тут же ота показуха буде. Я прилетіла мокра. Вони до мене балакають, а я не можу слова сказати, у роті пересохло. А Владик узяв і повів її в сарай.

Односельчанка прямує далі.

— Тут людям завидки, а я од государства нічого не требувала, — каже Тітова стишеним голосом. — І пільгами не користуюся.

Щомісяця від держави родина отримує 280 грн на всіх дітей і 114 грн допомоги матиме на найменшу Віту до жовтня.

Віталій Тітов нині на жнивах. На подвір"ї біля хати ходить боса мати Алли 71-річна Любов Дорошенко.

— А хто ж їх виглядів? — киває бабця на дітей. — Канєшно, я.

— Баба їсти варить, а на мені хазяйство, — додає Алла.

Каже, що зароблених грошей вистачає на харчі й одяг.

— Та вони голі ходять, — зауважує Любов Дорошенко.

Жінка каже, що так робить лише найменша.

— Вони літо й зиму голі, — говорить мати Алли. Та її проганяє.

Тітови живуть за рахунок господарства й городів. Зарізали двох поросят, мають курей, качок.

— У батька як зарплата, повинен усім гостинці купить. Приносить сім бананів, соки й цукерки. Старшій карточку в телефон. Він їх не обіжає. Як якась копійка появилася, все дітям, — хвалиться Алла.

Подаровану корову замкнули в сараї, дві інших пасуться.

— Чирва ще дика й може вдарити. Даже ті, що приїжджали в понеділок, фотографірували нашу Берізку. Цю ми не могли вивести. Вона 5200 гривень коштує, — веде далі. — За день 8 літрів дає. Та їй ще дві неділі треба відходити від стресу. Вона первістка. Молочка в неї небагато. Мої по 30 літрів дають за сутки.

Щотижня жінка продає молоко, сир і сметану на ринку.

— Літрів 10 молока в мене йде дітям. Утром видоїла, банку поставила. Менші наллють у півлітрові бутилки з-під пива і з соски п"ють.

Зараз ви читаєте новину «Двом багатодітним сім"ям дали по корові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути