Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2013 00:45

"Двійню краще народжувати в Полтаві, бо це дуже ризиковано"

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  Олена Війнер роздивляється племінниць. Дівчата народилися недоношеними. 
Кожна важить близько двох кілограмів
Олена Війнер роздивляється племінниць. Дівчата народилися недоношеними. Кожна важить близько двох кілограмів

У Полтаві народився хлопчик завважки 910 г. Це найменша дитина, що з'явилася у перший робочий день обласного перинатального центру — 28 грудня. Медики кажуть, немовля розвивається і набирає вагу. Центр створили для вагітних із патологіями та для виходжування недоношених малюків, аби запобігти смертності дітей та породілей.

— Чоловікові кортіло, щоб родилася двійня. Перед Новим роком жартома каже: відсвяткуємо, і відвезу тебе в роддом. Хоч до строку ще півтора місяця. Як сказав — так і сталося. Сьогодні вже й родила, — говорить 22-річна Аліна Хміль із села Сидоряче Котелевського району. 3 січня близько 15.00 лежить у палаті перинатального центру. Близько 2 год. тому відійшла від наркозу, їй робили кесарів розтин.

Палата простора, тепла. Під стінами два ліжка. Біля них сповивальні столики, шафа, холодильник. На стіні плазмовий телевізор. Чоловікова сестра 27-річна Олена Війнер на ліжку розкладає памперси, дитячий одяг.

— У нашому роду були двійні. Бабуся, правда, не виносила дітей — зірвалися, — долучається до розмови Олена. — Добре, що сюди направили. У Чутовому родільне відділення то закривають, то відкривають.

— Врачі самі намікали, мов, маленька, худенька. Краще двійню народжувати в Полтаві, бо це дуже ризиковано, — продовжує Аліна. — Дали направлення на консультацію, а тут лікарі подивилися, кажуть: ні-ні, треба вже родити, не доношу. Бо діти швидко ростуть, можуть пуповинками обкрутитися.

До палати зазирає лікар, швидко виходить.

— Тут не заскучаєш, — усміхається породілля. — Ми тільки поступили, ще сумок не розібрали, вже кличуть обідати. Медсестри постійно заходять, лікарі. Такого ще не бачила, щоб переживали, мов за рідну. Всі медикаменти дають безплатно. Тільки "придане" дівчатам скупили — пелюшки, шапки, памперси.

Медсестри заносять до палати немовлят. Вони закутані у ковдри, сплять. Дітей перекладають на столик з обігрівом, одягають шапочки і шкарпетки. Дівчата народилися завважки 1,810 і 1,950 кг.

— Дочечки мої, — шепоче Аліна, підіймає голову з подушки. Вона бачить дітей уперше. Імен їм іще не дала.

У відділенні близько 15 палат. Більшість із них порожні, двері відчинені. У кожній душова кабінка і туалет. У коридорах безлюдно.

На першому поверсі біля реєстратури стоять двоє чоловіків.

— Жінка попросила узнать, як тут устроїтися, — каже один, у чорній куртці і джинсах, на вигляд років 25. Не називається. — Доки людей небагато — приймають усіх підряд. Як далі буде, хтозна. Роддом і правда вистроїли хороший. Я аж трохи повірив у "покращення".

30

немовлят народилися за тиждень роботи Полтавського обласного перинатального центру. Планують приймати щорічно близько 2,5 тис. пологів. Закупили обладнання на 28,2 млн грн. На відкриття центру витратили 67,7 млн грн. Це восьмий перинатальний центр в Україні. За словами чиновників — найпотужніший.

 

Породіль приймають за бажанням

Якщо здорова жінка хоче народжувати у перинатальному центрі, потрібно там написати заяву.

— Вона сама може обрати будь-який пологовий будинок. Якщо забажає народжувати у нас, достатньо записатися на консультацію до акушера-гінеколога і принести заяву, — пояснює Вікторія Ващенко, головний лікар закладу. — Якщо ми не будемо перевантажені породіллями з патологіями — відмовляти нікому не станемо. З собою слід мати стандартний набір для пологового — речі для себе й дитини.

У перинатальному центрі приймають вагітних із патологіями  серцево-судинної, ендокринної систем, коли можуть з'явитися діти з уродженими вадами або недоношені.

— Унікальність центру в тому, що в одному приміщенні маємо реанімаційне відділення і таке, де потім виходжують малюків. Тобто виписуємо, коли повністю одужають, — продовжує Вікторія Леонідівна. — У дорослій реанімації є апарат штучної вентиляції легенів. Сам обирає параметри для лікування. Виключена будь-яка помилка.

До перинатального центру перевели працівників обласного пологового відділення. Відібрали кращих медиків по лікарнях Полтави. Загалом мають понад 300 працівників у штаті.

Цього року планують відкрити ще один перинатальний центр — у Кременчуці. За два роки мають запрацювати вісім регіональних відділень на базі Карлівської, Хорольської, Миргородської, Гадяцької, Зіньківської, Пирятинської, Кобеляцької районних лікарень та Лубенської міської.

 

Зараз ви читаєте новину «"Двійню краще народжувати в Полтаві, бо це дуже ризиковано"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути