вівторок, 22 січня 2008 15:39

Боргове управління допомагає повертати борги

  Наталія Лукомська: ”Ми лише консультуємо й нагадуємо громадянам про заборгованість, сплатити яку вони можуть ще до суду”
Наталія Лукомська: ”Ми лише консультуємо й нагадуємо громадянам про заборгованість, сплатити яку вони можуть ще до суду”

ПІВРОКУ на Полтавщині діє Спеціальне боргове управління. Воно допомагає комунальним підприємствам, банкам, кредитним спілкам тощо налагодити повернення боргів.

Працівники управління інформують людину про суму боргу та підказують шляхи його погашення. Директор управління 42-річна Наталія Лукомська говорить: завдяки роз"яснювальній роботі вдається повернути 30-40% боргів, які не сплачувалися роками.

— Із 2005 року в Україні почало розвиватися колекторство. Це діяльність, спрямована на стягнення заборгованості через ведення переговорів, роз"яснень та консультацій, — пояснює Наталія Анатоліївна. — У лютому 2007-го було створене Спеціальне боргове управління, яке працює за цим принципом.

Яку роботу виконує управління?

— Воно має певну організаційну структуру, основою якої є кол-центр, тобто телефонно-інформаційний. У своїй роботі він використовує спеціальне програмне забезпечення. Кожному боржникові телефонуємо, надсилаємо листа, де повідомляємо про заборгованість. Налагоджуємо контакт між боржником та установою, якій він винен гроші.

Як зателефонувати до вашого центру?

— Працює безкоштовна лінія 8 800 501 27 30. Якщо людина випадково потрапила в реєстр боржників, фіксуємо це та сповіщаємо замовника.

У чому полягає ваша допомога?

— Якщо це банківський кредит — розтлумачуємо умови договору з банком, який треба сплатити відсоток, яка пеня росте. Розповідаємо про штрафні санкції. Часто людина не розуміє умов договору кредиту та фінансових наслідків його невиконання. Деякі банки, за інформацією Нацбанку, не інформують людей про всі додаткові виплати, включаючи відсотки. Іноді сума відсотків та пені на кредит більша за сам кредит. Якщо це комунальні платежі, й людина через об"єктивні обставини не може платити — консультуємо з допомогою соцслужб.

Чому кажуть, що фірма перекуповує борги?

— Це не так. Ми приймаємо на себе обслуговування людей, яким повинні розповісти про борг. Укладаємо угоди з установами, котрим винні гроші. Всі платежі від боржників надходять безпосередньо організаціям, яким вони й заборгували.

Яку вигоду з цього має боргове управління?

— Ми отримуємо комісійні від повернених боргів.

В яких областях працюєте?

— У Полтавській, Київській, Львівській, Сумській, Запорізькій областях.

Якщо людина не платить, справа може дійти до суду?

— На боржників, які тривалий час не сплачують за послуги тепло-, водопостачання та комунпослуги, ми пропонуємо підприємствам подавати до суду. Дуже обережне ставлення при поданні в суд на соціально незахищені категорії населення.

Чому стягненням боргів не може займатися державна виконавча служба?

— Ми консультуємо й нагадуємо громадянам про заборгованість, сплатити яку вони можуть ще до суду. Виконавча ж служба безпосередньо займається виконанням рішення суду. Може навіть примусово стягти борг. У нас таких повноважень нема.

Чи можуть борг списати?

— Комунальні підприємства не мають права списувати борги. Комерційні структури вирішують це питання на свій розсуд і відповідно до законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Боргове управління допомагає повертати борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути