Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2012 06:30

"Для молодьожі завод, як тюрма"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— На заводі фізіческі работать треба, того молодьож сюда і не потикається. Їм аби на дивані лежать і дєньгі получать, — каже 40-річний Вадим. Працює муляром на полтавському заводі "Лтава".

Завод  виготовляє залізні замки, електричні з'єднувачі. На підприємстві постійно шукають робітників серед випускників профтехучилищ, через центри зайнятості. Найзатребуваніші — токарі-розточувальники та зуборізальники.

12 березня о 6.30 біля прохідної заводу чоловік років 30 допиває каву.

— Тут второй год роблю. Піднімаюся у п'ять утра. А тролейбуси тіки з шести начинають їздить. Єлі успіваю приїхати. За опозданіє штраф можуть виписати, — жмакає у руці пластиковий стаканчик. До нього підходить літній чоловік, плескає по плечу.

— Рано вставать — це ще півбіди. Мене неділю назад за бардак на робочому місті на сотню штрафонули, — стенає плечима.

— Десь стружечку побачать — і все. За перекури штрафують. Ото і не хоче ніхто працювати йти. Для молодьожі завод, як тюрма.

Двічі спльовує на землю, закурює.

— Слава Богу, що зарплата болєє-мєнєє нормальна. Якщо не сачковать, то 2-2,5 тисячі у місяць получиш. Главне, щоб із них гривень 500 штрафів не здерли, — посміхається.

О 6.50 усі робітники ідуть на прохідну. Робочий день на заводі до 16.00.

На Полтавському турбомеханічному заводі найпотрібніші — токарі та фрезерувальники. Рік тому на підприємстві було 100 вакансій.

— Робота важка. Є смєни з восьми вечора до восьми утра. Не каждий таке видержить, — 39-річний Андрій виходить із дверей заводу. 10 років працює тут електриком.

— У мене сину 17 лєт. Як чує про роботу на заводі, одхрещується. Каже, то непрєстіжно, — сумно всміхається. — А лєт 20 назад це сама лучша праця була. Січас же завод і з учобою в університеті помагає, і за свій щот нових робочих учить. А толку немає, все одно не йдуть.

До Андрія підходять двоє чоловіків, просять закурити.

— Єслі була б друга робота, то мене тут не було б. Деньок поробиш і домой трупом приходиш, — один сідає на лаву, тримається за спину.

— У мене вже всі часті тєла болять, — говорить. — Ото і получиться, що до 30 інвалідом буду. На 2 тисячі у місяць особо не полічишся. А бува, і менше дадуть. У нас же виработка — скільки зробив, стільки і получив.

Популярною стає професія швачки

На заводи Полтавщини потрібні токарі, фрезерувальники та електрики.

— Усе залежить від специфіки міста. Там, де багато промислових підприємств, найпотрібніші фрезерувальники, електромонтери, — розказує Людмила Кузнецова з Кременчуцького центру зайнятості. — Кременчуцьким заводам треба 483 працівники. Дуже популярною в області стає професія швачки. У нас 100 вакансій на цю посаду.

У Комсомольську на гірничозбагачувальному комбінаті найбільше потребують електрогазозварників.

— Таких спеціалістів важко найти. Їх не хватає даже у Києві, — говорять на підприємстві. — У нас і зарплата до 5 тисяч, і умови роботи хороші.

У Лубнах, Лохвиці, та Карлівці бракує електриків і токарів. Їм пропонують зарплату від 2 до 4 тис. грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Для молодьожі завод, як тюрма"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути