Ексклюзиви
середа, 05 січня 2011 20:27

Десятикласники зможуть скласти екстерном іспити за 11-й клас

Автор: фото: Ірина Реріх
  У вівторок, 4 січня, будівельники вставляють вікна у 10-поверховому будинку по вулиці Башкирцевої, 37
У вівторок, 4 січня, будівельники вставляють вікна у 10-поверховому будинку по вулиці Башкирцевої, 37

28 грудня депутати прийняли бюджет Полтавщини на 2011 рік. Вирішили скоротити видатки на ремонт доріг, екологію, культуру, фінансування молодіжних програм.

Попри це, голова Полтавської обласної ради Іван Момот запевняє, наступного року найважливішим завданням буде соціальний захист полтавців. Увагу приділятимуть науці, культурі, молодіжній політиці. Будуть реформи в медичній, освітній галузях. Реорганізують поштові відділення.

Будівництво

Із-поміж наймасштабніших будівельних проектів називають, зведення у Котелевському районі хлібозаводу, молокозаводу та церкви. Також у Котельві почнуть будувати базу відпочинку на березі річки. У Машівці 2011 року спорудять 16-поверхівку. Торік 8-поверховий будинок планували звести і в Гадячі. Вирили котлован. Пропонували місцевим жителям проплатити майбутні квартири, та ті відмовилися. Тепер місцева влада не може змусити будівельників зарити котлован. Також у Гадячі добудовуватимуть міст через річку Псел. Звести його планували ще торік, та не отримали на це коштів. Потрібно 18 млн грн із державного бюджету. В Полтаві навесні по вул. Башкирцевої здаватимуть будинок, який зводять за проектом "Доступне житло". Полтавські родини зможуть там придбати квартири на пільгових умовах. Біля нового корпусу Полтавського обласного архіву почнуть будувати церкву  Андрія Первозванного.

Транспорт

Навесні 2011-го в обласний центр планують закупити 10 тролейбусів. Їх пустять кільцевим маршрутом. В автобусах та маршрутних таксі встановлять GPS-навігатори. З їх допомогою відстежуватимуть і впорядковуватимуть рух міського транспорту. Протягом року планують відремонтувати дороги в Полтавському районі: Плоске–Калашники–Мачухи, Валок–Бугаївка–Циганське, Полтава–Рунівщина–Флорівка, Полтава–Гожули–Чорноглазівка, Рунівщина–Черкасівка–Куликове–Степне. Навесні відремонтують дорогу на село Замостище Пирятинського району. Відкриють і новий автобусний маршрут на це село.

Медицина

Протягом року мають намір реконструювати акушерські відділення Пирятинської, Глобинської, Лохвицької, Кобеляцької центральних лікарень та Кременчуцького міського пологового будинку. У планах —  відкрити відділення інтенсивної терапії на базі Полтавського наркологічного диспансера. У Гадячі ходять чутки про можливе закриття районної лікарні. Місцева влада їх спростовує. Кажуть, за новим реформуванням, лікарням по області відведуть напрямок роботи залежно від лікувальної бази. Кожна установа спеціалізуватиметься на лікуванні конкретного захворювання.

Освіта

У Гадяцькому районі планують об'єднати всі 37 шкіл і 38 дитсадків  у дев'ять округів. У кожному призначать опорний заклад, навколо якого згуртують решту. Це роблять для того, аби зробити школи профільними, тобто в них поглиблено викладатимуть певні предмети. Діти з навколишніх сіл обиратимуть заклади для навчання. На уроки підвозитимуть автобусами.

Схожа система округів працює на Пирятинщині. Таке нововведення може стосуватися й інших районів області. Також обласна влада планує відкрити при сільських школах дитячі садки. Так, у селі Щербані Полтавського району створять дошкільну групу на базі школи І–ІІІ ступенів. Планують утворення Абазівського, Бричківського, Степненського, Заворсклянського навчально-виховних комплексів шляхом передачі дошкільних закладів із балансу сільських рад на баланс відділу освіти. Через обмаль випускників 2011 року 10-класники можуть скласти екстерном іспити за 11-й клас і вступити до вищих навчальних закладів.

Культура, спорт

Із 1 по 8 квітня у Полтаві відбудеться фестиваль "В гостях у Гоголя". Запрошуватимуть театральні колективи з усієї України. 2011 року полтавський театр відначатиме 75-річчя. Запланували ювілейні заходи. В Комсомольську та Кременчуці з'являться два футбольні стадіони.

Соціальний захист

Упродовж року мінімальну зарплату на Полтавщині підвищать на 63 грн, з 941 до 1004 грн. Обласна влада гарантує своєчасну виплату зарплатні працівникам бюджетної сфери, допомоги новонародженим та малозахищеним верствам населення. Ці видатки передусім ураховані в обласному та державному бюджетах на 2011 рік.

Силові структури, надзвичайні служби

Із 1 січня в області почнуть суттєво скорочувати особовий склад правоохоронців. Скількох людей звільнять, невідомо. Створять групи оперативно-мобільного реагування на виклики громадян.

Охорона навколишнього середовища

У Полтавському районі мають намір очистити від сміття 8,3 км берегів ставків, розчистити та опорядкувати 20 джерел. Почнуть створювати новий заказник у лісовому масиві поблизу села Івашки на території Супрунівської сільської ради. Розширять територію ботанічного заказника Рожаївський на території Абазівської сільради й ботанічного заказника Розсошенський у межах Щербанівської сільської ради Полтавського району.

Газифікація

Полтавщина газифікована на 75% — це один із найкращих показників у державі. Найгірша ситуація з газом у Семенівському, Глобинському, Гребінківському районах. Цьогоріч обласному керівництву вдалося підписати тристоронню угоду з "Нафтогазом України" на 35 млн грн. Кошти спрямують на будівництво газопроводів у районах, де найменша газифікація територій.

Зараз ви читаєте новину «Десятикласники зможуть скласти екстерном іспити за 11-й клас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути