Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2007 16:04

Через відсутність витверезника п"яниці дебоширять у лікарнях

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Сергій Косіченко — завідувач відділення обласного наркодиспансеру, розташованого в будівлі колишнього витверезника, показує кімнату, де проходять реабілітацію нарко- й алкозалежні жінки. Фотографуватися пацієнтки відмовилися
Сергій Косіченко — завідувач відділення обласного наркодиспансеру, розташованого в будівлі колишнього витверезника, показує кімнату, де проходять реабілітацію нарко- й алкозалежні жінки. Фотографуватися пацієнтки відмовилися

"Одного разу в камері пацієнт відірвав трубу й почав нею розмахувати. Звідти йшла гаряча пара. Навіть міліція боялася підходити. П"яного затримали металеві двері", — каже лікар Сергій Косіченко.

Косіченко — завідувач відділення обласного наркодиспансеру, розташованого в будівлі колишнього витверезника на пров. Шевченка, 5-А в Полтаві. Цей та інші подібні заклади по всій Україні закрили в кінці 1999 року за постановою Кабміну.

У наркодиспансері проводять огляди на стан наркотичного й алкогольного сп"яніння. Косіченко показує лабораторію, відремонтовані житлові кімнати. Тут на стаціонарі лікують нарко- й алкозалежних жінок. Дозволяє фотографувати все, крім двох кімнат із металевими дверима. Вони зачинені на засув. Через віконце за решіткою видно металеві ліжка з водонепроникними прорезиненими матрацами. Говорить, тут тримають найбільш буйних.

До наркодиспансеру привозять людей із легким ступенем сп"яніння.

— Із середнім ступенем розвозимо за місцем проживання, — пояснює головний лікар Полтавської станції швидкої допомоги Олександр Лавренко. — Осіб із тяжким ступенем або в стані алкогольної коми веземо в реанімацію психіатричної лікарні.

Олександр Степанович зазначає, було краще, коли працював витверезник:

— Міліція на такі виклики виїжджати не хоче. А медичного персоналу на всіх не вистачає. Узагалі, як може 50-кілограмова дівчинка-медсестра підняти й затягти п"яного в машину? А таке трапляється щодня.

У машині "швидкої" медсестра робить пацієнтові дезінтоксикацію організму, ставить очищувальну крапельницю.

Із початку року до лікарні N4 в Полтаві потрапило 149 людей у стані алкогольного сп"яніння. Із них 53 особи були госпіталізовані. Для таких у медзакладі виділили спеціальну двомісну палату в терапії.

— Часто привозять до нас людей у стані легкого алкогольного сп"яніння, — розповідає заступник головного лікаря з медичної частини Надія Возна, 46 років. — Вони тут посидять. Потім їх забирають рідні, чи вони йдуть додому самі. Середній термін перебування в лікарні — від кількох годин до доби. Буває, що нетверезі матюкаються, б"ються. Тоді звертаємося до міліції. Це дуже заважає решті пацієнтів, які лежать на стаціонарі.

У Полтаві лікуванням алкоголізму в основному займаються приватні лікарі та клініки.

У кабінеті лазерної терапії поліклініки обласного УМВС від алкозалежності позбавляють лазерним апаратом. Обіцяють вилікувати за два сеанси з проміжком у 10 днів. Це коштує 360 грн.

В обласній спілці тверезості та здоров"я хворих кодують за методом Довженка. Два-три тижні курсу обійдуться до 400 грн, плюс 30–40 грн за ліки. Таке кодування протримається від одного до трьох років.

На конкурс "Ми — твереза нація" ніхто не відгукнувся

У Миргороді на початку листопада Центр соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді проводив відкритий конкурс "Ми твереза нація".
— Ми навіть по школах оголосили умови акції. Але на наше прохання ніхто не відреагував, — каже 39-річна Тетяна Колибельник із центру соцслужб.
Умовою конкурсу було виготовлення соціальної реклами проти алкоголізму.
— Роботи переможців розмістили б на біґ-бордах по області. Ще спонсори готували подарунки та грошові винагороди, але дарувати їх нікому.

Зараз ви читаєте новину «Через відсутність витверезника п"яниці дебоширять у лікарнях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути