четвер, 02 вересня 2010 17:16

"Благодійні фонди наживаються на дітях, каліках і хворих"

— У внука цироз печінки, відмовили нирки. Його відключили від апарата, тільки обезболююче колють. Лікарі кажуть, надії немає, готуйтеся до похорону. Сказали заплатити 50 гривень. Потім пояснили, що то на благодійний фонд для лікарні. Брали би з тих, хто народжує, їм все одно за дитину держава заплатить. Чого вже дерти з помираючого, — крізь сльози розповідає Галина Махно, 76 років, із Полтави.

У цьому кварталі діяльність благодійних фондів у лікарнях Полтавщини перевіряло обласне відділення Антимонопольного комітету. Виявило ряд невідповідностей.

— Порушують не стільки лікарні, як самі благодійні фонди, — розповідає 52-річний Володимир Оніщенко,  начальник відділення. — Вони збирають гроші у хворих і лише невелику частину коштів перераховують лікарням, а решту видають товарно-матеріальними цінностями. Якщо і збирати кошти, то витрачати їх лише на медикаменти. Шпарина для шахраїв є. Благодійні фонди наживаються на дітях, каліках і хворих.

В Антимонопольному комітеті переконані — такі організації потрібно прибрати з території лікарень. З цим погоджуються в обласному управлінні охорони здоров"я.

— Очолюють благодійні фонди юридичні особи. І ми не можемо відстежити, куди вони витрачають гроші, — говорить Юрій Курилко, начальник управління. — Ми проти того, щоб працівники лікарень долучалися до роботи фондів. Якщо за договором кошти потрібно витратити на ліки, то робити ремонти на ці суми не можна — це порушення. Якщо неправедним шляхом хтось вимагає гроші, то за це відповідає не тільки той, хто бере, а і той, хто дає. Все, чому держава дає назву "охорона", має бути безплатним — міліція, прикордонні служби і медицина.

Лікарі кажуть, надії немає, готуйтеся до похорону. Сказали заплатити 50 гривень

Більшість лікарень області співпрацюють з Міжнародним фондом допомоги хворим з наслідками травм і захворювань. Медики відмовляються розповідати про домовленості з фондом. Скаржаться на недостатнє фінансування, відсутність ліків, апаратури, ремонтів.

Безплатно лікуватися можуть члени благодійної організації "Лікарняна каса Полтавщини". Щомісячний членський внесок — 20 грн.

— Торік до лікарні потрапила мама — прихопив шлунок. Коли лікарі дізналися, що вона з "Лікарняної каси", крутили носом. Але пігулки і крапельниці дали безплатно, — пише полтавка під псевдонімом svlana на одному з інтернет-форумів. — Я теж медик. Коли побачила призначення, жахнулася. Все дешеве, неефективне. Кажуть, інших немає, а задарма і це допоможе. Домовлялася з лікарем, аби виписав інше. Платила йому за лікування й у фонд.

Зараз ви читаєте новину «"Благодійні фонди наживаються на дітях, каліках і хворих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути