четвер, 22 жовтня 2009 17:52

Батько мера отримав пайок від синового конкурента

Автор: фото надане ГО ”Наш дім — Полтава”
  Лідер громадського об’єднання ”Наш дім — Полтава” Олександр Мамай нагороджує призерку міської ветеранської cпартакіади в обласному центрі
Лідер громадського об’єднання ”Наш дім — Полтава” Олександр Мамай нагороджує призерку міської ветеранської cпартакіади в обласному центрі

Вибори міського голови Полтави мають відбутися на початку грудня 2010-го. Своїми діями й висловлюваннями потенційні кандидати вже за рік засвідчують, що змагатимуться за посаду. Але офіційних заяв іще не робили.

Нинішній очільник міста 45-річний Андрій Матковський також іще офіційно не підтвердив, що йтиме на другий термін. Проте у промовах почав зазначати, що за останній рік зроблено більше, ніж за три — до цього. 26 листопада виповнюється три роки, як він обіймає посаду.

41-річний Олександр Мамай, директор групи компаній "Інтер-Агро", ймовірно, балотуватиметься на мера. Хоча в його оточенні це заперечують.

Він створив громадське об"єднання "Наш дім — Полтава". Через нього грошима та продуктами допомагає малозабезпеченим. Продуктові набори роздають тисячі інвалідів і ветеранів Великої Вітчизняної війни. Пізніше такі пайки отримають іще 17 тис. малозабезпечених пенсіонерів.

Набір одержав і батько нинішнього мера Всеволод Матковський, 82 роки. Він — учасник бойових дій, інвалід війни, живе в селі Гора під Полтавою.

— Про пайок повідомили телефоном, — говорить Всеволод Всеволодович. — Дали дві баночки рибної консерви, баночку згущонки, по кілограму макаронів, гречки і цукру, 300-грамову пляшку олії.

— Олександр Мамай не буде висувати свою кандидатуру. Він громадський діяч, — говорить його речник Юрій Ісаєв, 38 років.

Шанси на переобрання — 50 на 50

Голова Київської райради Полтави 51-річний Віктор Животенко каже, що не претендує на посаду міського голови.

— У нас багато достойних людей, — зауважує Віктор Федорович. — Більше всього може вплинути на вирішення проблем той, хто ними займається зараз. Історія виборів показала, що обіцянки — то тільки обіцянки.

Навесні 2006-го Животенко програв 1,5% на виборах міського голови Анатолію Кукобі. Той паралельно пройшов до Верховної Ради від Партії регіонів. Тож у Полтаві призначили позачергові вибори, на яких переміг Андрій Матковський. Віктор Федорович був його основним конкурентом, проте набрав удвічі менше голосів. Олександр Мамай тоді зняв свою кандидатуру на користь Животенка.

Викладач медакадемії 41-річний Віктор Бажан, імовірно, йтиме в мери. Про це оголосив на прес-конференції. Він — антиквар у третьому поколінні. Хоче залишити свій слід в історії міста, відкриє приватний музей.

— Колись одні безкоштовно бублики роздавали на ярмарках, інші — будували школи, церкви та музеї. Хотів би, щоб через багато років кожен прийшов і зміг оцінити і мій музей, і мою колекцію.

Віктор Бажан — засновник товариства "Укрпромторгсервіс". Це підприємство орендує землю, на якій розташований ринок Мотель. Договір оренди спливає за рік. Міська влада хоче розірвати його достроково через суд. Тому Бажан виводить на пікети підприємців.

На посаді мера бажав би спростити систему дозволів для підприємців. Обіцяє вільно спілкуватися з жителями, допомагати кожному у вирішенні проблем.

Іще не визначився, чи висуватиме свою кандидатуру на виборах мера, 42-річний Андрій Баранов, заступник голови облдержадміністрації. 2006-го він фінішував третім.

— Серед тих, хто публічно задекларував своє бажання балотуватися в мери, реальних конкурентів очільнику міста немає. Проте в Полтаві є особистості, які зможуть скласти реальну альтернативу, — каже Андрій Павлович. — Працюю на достатньо відповідальній посаді, і від результатів моєї діяльності залежить добробут багатьох жителів області. Маю безліч обов"язків перед людьми та не маю часу глибоко занурюватися у передвиборні розклади. Тому це питання для мене не на часі. Але впевнений — у Полтаві потрібно багато що змінювати. За останній час Матковський захопив достатньо "життєвого простору" в Полтаві, але й наробив багато помилок. Тому його шанси на переобрання оцінюю як 50 на 50.





Результати виборів міського голови Полтави 26 листопада 2006 року


1. Андрій Матковський — 54%.
2. Віктор Животенко — 27%.
3. Андрій Баранов — 7%.
    7% поділили ще сім кандидатів.
    Проти всіх — 5%.
    Явка виборців — 36,5%.

Зараз ви читаєте новину «Батько мера отримав пайок від синового конкурента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути