четвер, 31 липня 2008 18:34

Анатолій Скляров здає житло подобово

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Полтавець Павло Іващенко (праворуч) показує кухню в своїй двокімнатній квартирі по провулку Інтернаціональному, 19 у Полтаві агенту з нерухомості Анатолію Склярову. Квартиру здаватимуть подобово за 200 доларів. У ній зроблено євроремонт
Полтавець Павло Іващенко (праворуч) показує кухню в своїй двокімнатній квартирі по провулку Інтернаціональному, 19 у Полтаві агенту з нерухомості Анатолію Склярову. Квартиру здаватимуть подобово за 200 доларів. У ній зроблено євроремонт

22-річний Анатолій Скляров із другом-однолітком Олегом Цибульським півтора року тому створили в місті агенцію з оренди житла. До того чоловік працював перекладачем на фірмі "Спектр-2000". За фахом він учитель іноземних мов.

— Тоді я ще навчався на четвертому курсі в Полтавському педуніверситеті. До нас постійно приїжджали студенти та викладачі з Америки та Європи за програмою обміну досвідом. Мені доручали знайомити їх із Полтавою, — розповідає Анатолій. Він знає англійську та німецьку мови. — Тоді з другом і зрозуміли, що потрібно розвивати співпрацю з іноземцями і створювати тут для них усі необхідні умови. І почали паралельно займатися подобовою здачею квартир.

Першу квартиру в центрі міста чоловіки винайняли за $500 на місяць. Угоду з господарем уклали на півроку. Зробили євроремонт і подали оголошення про її оренду в Інтернет. У місяць за неї отримували $900 загального прибутку.

— Досі ми не купили жодної квартири. Виступаємо як посередники. Займаємося лише суборендою — здаємо в найм чужі квартири, — пояснює Скляров. — Ми відкрили власний сайт www.welcome-to-poltava.com.ua. Кожен може зайти на нього і вибрати помешкання на свій смак. Там подано фото, відео і ціни. В інших агентствах людина передивиться десятки квартир. І коли їй нічого не підійде — і агенти, і клієнт тільки згають час. А так людина робить передоплату, і ми резервуємо їй квартиру.

За свої послуги агентство бере 10–20 % від вартості орендованого житла. Оренда однокімнатної квартири із середнім ремонтом у мікрорайонах Алмазний, Половки, Браїлки, Поділ — 120 грн/доба, у центрі — 150. Двокімнатні дорожчі на 50–60 грн. Квартири з євроремонтом, дорогими меблями, кондиціонерами, плазмовим телевізором та Інтернетом — 250–280. Найдорожча — у стилі ретро, зі шкіряними меблями, ліжком із дуба, кухнею за $7 тис., кондиціонером у формі картини та джакузі. Орендувати її можна за 700 грн.

Іноземці приїжджають сюди за нареченими

— Найчастіше заселяються торгові представники фірм, інвестори, акціонери, інспектори з обліку продукції та фінансів. Такі фахівці приїжджають на підприємства "Полтавахіммаш", турбомеханічний завод, "Полтавакондитер", "Хортиця", гіпермаркет "Велика кишеня", — продовжує чоловік. — Найбільше клієнтів у травні — буває й до ста в місяць, улітку затишшя. Рятують тільки іноземці, в основному американці. Вони приїжджають сюди за нареченими. А тоді розчаровуються і повертаються додому. Ті лише витягнуть із них всі гроші, а самі на заявлені в оголошеннях "90–60–90" аж ніяк не тягнуть. Інколи вкладають тут свої інвестиції.

У суборенду агентство здає 6 будинків та 50 квартир. За одну в місяць приблизно має 4 тис. грн. Можуть здавати одночасно всі квартири.

— Близько тисячі гривень іде господарям — на уборку й дрібний ремонт. Якщо беремо квартиру в довгострокову оренду, то капітальний ремонт робимо самі, — каже Скляров. — Іноземцям намагаємося надавати всі необхідні послуги. У нас є свої таксисти, які забирають людину з аеропорту і довозять до місця проживання. За бажанням проводимо для них екскурсії. Зараз навчаємо цьому кількох людей. Працюємо з істориками, збираємо всю інформацію по місту. Можемо їх консультувати зі складання бізнес-планів та інвестиційних проектів.

Перевезення з аеропорту Бориспіль на Київщині на авто "ланос" коштує $150, на джипі "тойота" — $250. За 1 год. екскурсії Полтавою беруть $20. Подорож охоплює лише центральну частину міста.

Із вересня минулого по травень цього року ціни на подобову оренду квартир зросли на 40%. За останні два місяці вартість найму елітного житла збільшилася в середньому на 50 грн. Зароблені гроші Скляров кладе на депозит. Сам живе в орендованій квартирі. Чоловік родом із Дніпропетровська.

— Вкладати гроші в купівлю нерухомості нерозумно, — вважає Анатолій. —  Придбаєш однокімнатну квартиру за 100 тисяч доларів, а потім обставити її треба. А так ті ж гроші покладеш на депозит і за рік отримаєш 18 тисяч прибутку.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Скляров здає житло подобово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути