Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 07:08

Анатолій Мовчан радить щодня давати свиням сіль

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Анатолій Мовчан вивіз на продаж на Центральний ринок Полтави одинадцять поросят. Кожне він продав по 130–140 гривень
Анатолій Мовчан вивіз на продаж на Центральний ринок Полтави одинадцять поросят. Кожне він продав по 130–140 гривень

Полтавець Анатолій Мовчан, 48 років, здав на м"ясо свиню вагою 345 кг. Такої маси тварина досягла більш ніж за два роки завдяки спеціальному корму.

— Якщо правильно годувати свиню, вона може за рік важити 200 кілограмів, — каже Мовчан. — Кілька років професійно розводжу свиней удома. Люди в чергу стають, щоб купити в мене поросят.

Анатолій розводить свиней породи "Уельс" і полтавської м"ясної. Годує кормом, схожим на поп-корн. Виготовляє його завдяки установці екструдер. Це обладнання для отримання високоякісних комбікормів із відходів зернопереробного виробництва, низькоякісного і навіть прілого зерна. Технологія базується на переробці фуражного зерна й зерновідходів із застосуванням методу екструдування — обробки при підвищеній до 140°С температурі й періодично змінному тиску 50 атмосфер.

— Зерно тоді стає схожим на поп-корн чи кукурудзяні палички. При термічній обробці гинуть грибки й шкідники, які можуть викликати захворювання в свиней, — стверджує Мовчан.

Екструдер криворізького або черкаського виробництва коштує 5 тис. грн. За годину може переробити 90 кг.

— Щодня тварині треба давати 50 грамів солі, — радить Анатолій. — Це неправильна думка, ніби свині не потребують солі. Ще їм даю траву й жом — терті "законсервовані" буряки. Один кілограм жому мені обходиться у чотири копійки. Якщо правильно його законсервувати, то можна зберегти до наступного сезону.

49-річний Василь Луценко із села Кейбалівка Пирятинського району приїхав у Полтаву на ринок купити двох поросят. Місячних 10-кілограмових тварини тут продають за 120–150 гривень.

— Хочу придбати породистих. Бо в нас місцеві вже перевелися, погано ростуть, часто хворіють, — каже Луценко. — Хотів купити поросят нової червоно-поясної породи. Зателефонував у сільгосппідприємство "Агроекологія", що в селі Михайлики Шишацького району. Там їх розводили. Зоотехнік сказала, що в понад 150-кілограмових свиней несмачне м"ясо. Тамтешні кухарі забракували його. Сказали, що воно м"ясом не пахне. Тож і вивели цих тварин. Хочу купити якусь іншу породу.

Найбільша віддача від свиней. На другому місці йдуть кури

Луценко вдома розводить свиней 5 років. У сараї одночасно тримав по 15–20 голів. Зараз залишилася тільки свиноматка із шістьма поросятами полтавської м"ясної породи.

Олексій Кириленко, 59 років, із села Гожули Полтавського району продає на Центральному ринку поросят німецької породи. У багажнику "Деу Ланоса" лежать четверо місячних поросят. Просить за них по 130–140 грн.

— Свинарство — дуже вигідна справа, — говорить Кириленко. — Почали розводити поросят тільки рік тому. Оце вперше вивіз їх на продаж. Узагалі найбільша віддача в сільському господарстві від свиней. На другому місці йдуть кури.

52-річний пенсіонер Віктор Хижняк із села Кунцеве Новосанжарського району три роки тримає в господарстві в"єтнамських вислочеревих травоїдних свиней. Від звичайних великих відмовився.

Дорослі карликові тварини чорної масті висотою до 70 см.  Кабани важать до 100 кг, а свинки — 55–60. Таку вагу вони набирають уже в шестимісячному віці.

— Вони неперебірливі в харчах і швидко ростуть, — розповідає про вигоду Хижняк. — За два роки свиня дає п"ять опоросів по шість-вісім особин щоразу. Вони можуть спарюватися уже в піврічному віці.

У Віктора Хижняка вдома живе 12 в"єтнамських свиней. Чоловік розводить їх собі на м"ясо й на продаж. Тримісячне порося коштує 300 грн. За поросну піврічну свинку просить 550 грн.

В"єтнамські свині дуже акуратні, легко піддаються дресируванню, швидко бігають. Вони їдять траву і швидко ростуть. Живуть близько 20 років. Можуть бути білого, чорного, біло-чорного,  навіть синього кольорів. Годують цих тварин травою, сирими овочами, взимку — сіном і соломою. Твердих кормів — зерна чи висівок — дорослій тварині треба близько 200–300 г на день. На харчах, які з"їдає звичайна велика свиня, можна виростити 5–6 в"єтнамських.

— Свині в мене ходять по городу. Нічого не підривають, не вигрібають із кущів молодої картоплі. А просто собі пасуться, — стверджує Хижняк.

Директор Iнституту свинарства щодня з"їдає 50 грам сала

— Потрібно щодня їсти сало, — каже директор Полтавського Інституту свинарства 70-річний Валентин Рибалко. — Воно виводить з організму людини радіонукліди. Я щодня з"їдаю 50–70 грамів сала. Найбільшу користь продукт має, коли його споживати свіжим, білого кольору, протягом десяти днів після забою тварини. І краще їсти вітчизняне сало, бо за кордоном свиней годують із добавками стимуляторів росту.
Інститут свинарства у Полтаві — єдина в Україні спеціалізована науково-дослідна установа, що займається розробкою проблем теорії та практики свинарства. Чотири з шести вітчизняних порід свиней виведено в Полтаві — миргородську, полтавську й українську м"ясні, червоно-поясну.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Мовчан радить щодня давати свиням сіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути