Ексклюзиви
пʼятниця, 20 серпня 2010 11:27

Посла Франції турбує аномальний контроль СБУ і корупція

Посла Франції турбує аномальний контроль СБУ і корупція

Євросоюз чекає від України дотримання свобод і прав людини, реального плюралізму в політичному житті і роботі ЗМІ.

Про це заявив в інтерв'ю журналу "Профіль" Надзвичайний і Повноважний Посол Франції Жак Фор.

"Ми дуже пильно стежимо за розвитком ситуації в цих сферах", - сказав він, додавши, що серед інших пострадянських держав Україна по цих напрямах зробила дуже великий крок вперед.

"Наше щире бажання, щоб у жодному випадку не було руху назад. З жалем можу відзначити, що є певні свідчення не дуже позитивного розвитку ситуації в цих сферах", - заявив посол.

На його точку зору, "не зовсім доречне змішування ролей деякими представниками державної влади".

"Зокрема, я маю на увазі СБУ, яка, на мій погляд, зараз присутня практично у всіх сферах життя країни", - пояснив дипломат. На думку французького посла, "ця тенденція аномальна і викликає серйозну стурбованість".

Посол також відзначив, що французькі бізнесмени зберігають істотний інтерес до України. Проте "у них вже майже не залишилося сил терпіти корупцію". За словами Фора, у нього було декілька приводів письмово звернутися до української влади для захисту інтересів французьких підприємців. У своїх зверненнях посол наводив "конкретні неприпустимі приклади дій представників судового апарату, які ухвалювали рішення, що мали згубний характер для бізнесу тих або інших французьких компаній в Україні". У результаті, як розповів дипломат, "низка судових процесів, спочатку ініційованих всупереч закону і здоровому глузду, були анульовані".

За словами посла, французькі підприємці хочуть бачити поліпшення правового середовища і в цілому бізнес-клімату в Україні.

"Мова йде, по-перше, про неухильне дотримання права інтелектуальної власності. Французькі компанії хочуть мати великий ступінь захищеності від спроб позбавити їх законних інвестицій, законних патентів на розробки, які вони застосовують в Україні. Другим конкретним пунктом їхніх очікувань є швидше і повніше відшкодування заборгованості з повернення ПДВ", - заявив Жак Фор.

Нещодавно депутат Європейського парламенту Павел Коваль надіслав листа главі Адміністрації президента Сергію Льовочкіну, у якому висловив стурбованість спробами обмежити діяльність телеканалів ТВі і 5 каналу.

Тривогу з цього приводу висловили і в організації "Transparency International".

Крім того нобелівський лауреат миру, колишній президент Польщі Лех Валенса адресував президенту України Віктору Януковичу листа, в якому висловив своє занепокоєння "погіршенням ситуації зі свободою слова в Україні".

Зараз ви читаєте новину «Посла Франції турбує аномальний контроль СБУ і корупція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути