Ексклюзиви
пʼятниця, 23 липня 2010 15:52

Росія не пустила до себе українського правозахисника

Росія не пустила до себе українського правозахисника
Росія відмовила у в'їзді координатору програм Харківської правозахисної групи, колишньому в'язню сумління радянських таборів Василю Овсієнку.

Про це в п'ятницю повідомив Глава української Гельсінської спілки Євген Захаров.

"Опівночі з 22 на 23 липня в Брянську з потяга N 42, який ішов на Москву, російські прикордонники зняли і спровадили назад в Україну Василя Овсієнка, координатора програм Харківської правозахисної групи, колишнього в'язня сумління, який відсидів в радянських таборах та тюрмах 14 років", - повідомив Захаров.

"Його прізвище виявилося у списку осіб, яким заборонено в'їзд у Російську Федерацію", - додав він.

За словами правозахисника, Овсієнко їхав у село Кучино Пермської області, у Музей історії політичних репресій і тоталітаризму, який з 1995 року діє в приміщенні колонії особливого суворого режиму ВС-389/36.

"Там він перебував у 1981-87 рр., там загинув Василь Стус, там каралися Олекса Тихий, Юрій Литвин, Валерій Марченко, Левко Лук'яненко, Михайло Горинь, Іван Кандиба, Іван Сокульський, Іван Гель та інші українські правозахисники", - розповів Захаров.

Овсієнко є членом раду Музею і був запрошений на Міжнародний громадянський форум, мав намір взяти участь у дискусіях "Распад СССР. Плюсы и минусы", "Трагедия русской деревни", "Незавершенная история", "Какая нам нужна правозащита?", "Мир несвободы и культура". Віз для Музею книжки колишніх в'язнів Кучино, рушник, щоб пов'язати його на хресті, що стоїть на могилах в'язнів.

"Ймовірно, що російські спецслужби відстежують публікації українських правозахисників і знаходять у них небажані для путінської "демократії" речі, наприклад, у статті "Актуальні цитати". Про музей "Пермь-36" дивіться статтю Василя Овсієнка "Музей у Кучино - совість Росії", - зазначив Захаров.

Раніше російський президент Дмитро Медведєв відмовився від практики так званих чорних списків.

Перед цим Україна дозволила в'їзд на свою територію Костянтину Затуліну та Юрію Лужкову.

Зараз ви читаєте новину «Росія не пустила до себе українського правозахисника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути