пʼятниця, 16 липня 2010 06:14

"У міліції ніколи не було стільки трупів"

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Попков заявив, що за перше півріччя кількість злочинів зросла на третину в усіх регіонах держави. Нерозкритими залишаються кожне сьоме навмисне вбивство, кожне третє тяжке тілесне ушкодження і кожен восьмий розбій.

— Міністр вирішив оцінювати роботу міліції за кількістю осіб, притягнутих до відповідальності. Це гонитва за показниками, — каже співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, 57 років. — Від міліціонерів вимагають фальсифікуюти показники. Інакше позбавлять премій і надбавок, а то й роботи.

Наприклад, проводять акцію з вилучення незаконної зброї. Райвідділи спеціалізуються: один вилучає патрони, інший — електродетонатори, третій — ножі і так далі. При цьому одні й ті ж патрони чи ножі "вилучають" по кілька разів у різних громадян. Складається враження, що знаходять те, що мають у райвідділі. Хапають людей, залежних від міліції, і в них "знаходять" зброю. Це ж стосується й відділів боротьби з незаконним обігом наркотиків. Так збільшують кількість затриманих.

От була вказівка перевіряти документи на залізничному транспорті в іноземців. Уночі йдуть наряди вагонами і будять усіх підряд. Натрапили на полковника міліції з міністерства. Він їхав у цивільному. Почав цікавитися, на якій підставі здійснюють перевірку. Лише потім відкрився. Міліціонери зізналися, що виконують норму: на 100 перевірених має бути два порушника.

Діяльність міліції стала більш закритою від громадськості. Ліквідували управління моніторингу дотримання прав людини, майже припинили діяльність громадських рад при обласних управліннях.

Виконують норму: на 100 перевірених має бути два порушника

За 100 днів нового керівництва МВС ми отримали 350 повідомлень про обмеження свободи мирних зібрань працівниками міліції. Раніше таких випадків було кілька на рік. Збільшилася кількість повідомлень про застосування насильства в органах. У міліції ніколи не було стільки трупів, як зараз. Раніше траплялися поодинокі випадки. А тільки за червень — понад 10. І це тільки те, що стало відомо суспільству. Катування у відділках триває.

Почалася повальна дактилоскопія всіх затриманих. Хоча брати відбитки пальців можна лише в того, щодо кого є рішення суду чи вирок у вигляді адміністративного арешту.

Заміну майже 600 номенклатурних працівників міліції якісною назвати важко. Бо звільнили 90 відсотків керівників департаментів, переважно начальників управлінь і відділів. Із 27 обласних начальників на службі залишилися лише троє. Більшість із звільнених віком до 40 років. На їхнє місце подекуди прийшли люди, проти яких були порушені кримінальні справи.

Зараз ви читаєте новину «"У міліції ніколи не було стільки трупів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути