четвер, 15 липня 2010 14:56

МВС хоче мати можливість посадити кожного за будь-яку крадіжку - правозахисник

МВС хоче мати можливість посадити кожного за будь-яку крадіжку - правозахисник

На останній колегії Міністерства внутрішніх справ заступник міністра Сергій Попков заявив, що за перше півріччя в Україні кількість злочинів зросла на третину.

"Сплески активності злочинності трапляються постійно, - коментує для Gazeta.ua голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко. - Але нині така відвертість від верхівки міліцейського відомства може свідчити про інше. МВС спільно з Генпрокуратурою готується лобіювати зміни до кримінального законодавства, щоб мати можливість посадити за ґрати за крадіжку майна кожного незалежно від вартості вкраденого".

На думку правозахисника, за нового керівництва українська міліція стала більш закритою, менше йде на контакт з громадськими організаціями, важче стало отримати інформацію.

Ліквідовано управління моніторингу з дотримання прав людини. Громадські ради при обласних управліннях практично не працюють.

"Раніше помічники міністра в областях мали змогу втручатися при порушеннях прав людини, надавати допомогу затриманим, - продовжив Бущенко. - Тепер цієї можливості нема. Ситуація з правами затриманих не покращилася. Людей продовжують катувати, вибивати зізнання. Тільки за травень було кілька повідомлень про загибель людей у міліцейських відділках".

За словами Бущенка, міліція стала більше втручатися у право громадян на проведення мирних зібрань.

"У Харкові міліціонери під час протестів у парку імені Горького проти вирубки дерев не охороняли правопорядок, а усунулись від своїх обов'язків. Мовчки спостерігали за агресивними нападами на протестуючих приватних охоронців", - розповів правозахисник.

"Катування в міліції стали щоденною практикою. Залишаються проблеми поганих умов утримання, надання медичної допомоги затриманим, погане розслідування злочинів, низький професійний рівень і велика плинність кадрів, фальсифікації при розслідуваннях. Повернулися показники з минулих часів. Роботу кожного відділу оцінюють за кількість розкритих злочинів, встановлюють плани і норми. Через це слідчі часто "вішають" злочини на невинних людей. Просування службовими сходами залежить від того, наскільки працівник готовий брати участь у гонитві за показниками", - резюмував Бущенко.

Зараз ви читаєте новину «МВС хоче мати можливість посадити кожного за будь-яку крадіжку - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути