пʼятниця, 14 травня 2010 04:23

Реформу самоврядування треба проводити до місцевих виборів

На першому засіданні Ради регіонів президент Віктор Янукович закликав змінити систему місцевих виборів і формувати при обласних та районних радах виконавчі органи. Це нібито має поставити крапку в питанні двовладдя на місцях, де першу скрипку зараз грають обласні та районні держадміністрації.

— Повертатися до мажоритарної системи виборів місцевих рад Янукович обіцяв під час виборчої кампанії, але в його середовищі популярна змішана система: половину депутатів обирають за закритими партійними списками, решту — за мажоритаркою, — коментує голова правління Центру політико-правових реформ 44-річний Ігор Коліушко. — Ця система погана, бо поєднує недоліки двох систем: у закриті списки партії тягнуть кого захочуть, а мажоритарні вибори проходять із підкупом виборців і засиллям адмінресурсу.

Ліквідувати ж двовладдя на місцях можна лише після реформи місцевого самоврядування й відповідних змін до Конституції. Бо створення нових виконкомів доведе ситуацію до абсурдного тривладдя. Така неефективна система в нас діяла до прийняття Конституції.

Адміністративно-територіальна реформа передбачає укрупнення. Зараз понад 30 тисяч сіл об"єднані в 11 тисяч сільрад. Тобто жителі приблизно 20 тисяч сіл не мають ані ради, ні голови і повністю залежні від волі сусідів. Пропонується скоротити кількість сільрад до 2 тисяч, але в кожному населеному пункті вибирати голову чи старосту.

У закриті списки тягнуть кого захочуть

Наступний етап — укрупнити райони: із 490 районів зробити близько 150 по 200–250 тисяч людей. Реорганізувати райдержадміністрації, наділивши їх винятково інспекційно-наглядовими повноваженнями, а всі адміністративні повноваження делегувати органам місцевого самоврядування. І тільки після цього переходити до створення виконкомів обласних рад.

Ці зміни варто зробити до весни наступного року, інакше немає сенсу проводити місцеві вибори.

Зараз ви читаєте новину «Реформу самоврядування треба проводити до місцевих виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути