понеділок, 23 листопада 2009 11:39

Тимошенко пообіцяла Путіну "газову" трубу?

Тимошенко пообіцяла Путіну "газову" трубу?

Замість на нештрафування Росією за недобір газу, Україна пообіцяла, що модернізація газотранспортної системи буде проходити за її участю.

Так стверджує член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб (Партія регіонів), пише "Комерсант-Україна".

"Це було ключове питання для Кремля, той, хто буде фінансувати ГТС, у майбутньому теоретично зможе розраховувати на її управління", - заявив Тулуб.

А штрафні санкції для України, за його словами, – "це була свого роду порохова бочка, яку російська влада могла підпалити в будь-який момент".

Між тим, за словами джерела газети в "Газпромі", монополія вже отримала вказівку підготувати текст додаткової угоди, яка дозволить Україні знизити закупівлю газу на 9,2 млрд куб. м у 2009 році і на 8 млрд куб. м у 2010 році.

За угодою від 19 січня, Україна цього року мала купити не менше 33 млрд куб. м газу, а в наступному – не менше 41 млрд. Але в зв"язку з кризою споживання газу промисловістю знизилося з 30 до 17,6 млрд куб. м, зазначають у Мінпаливенерго.

Російський прем"єр Володимир Путін запевнив у п"ятницю, 20 листопада, що "Газпром" не штрафуватиме "Нафтогаз України" за недобір газу, з огляду на важку економічну ситуацію в країні.

А прем"єр Юлія Тимошенко пізніше також заявила, що ціна газу в наступному році для України "практично не підніметься в порівнянні з нинішнім роком".

Джерело газети в "Нафтогазі" стверджує, що досягти домовленостей про перегляд угод вдалося "винятково в ході особистих переговорів прем"єрів".

За словами співрозмовника видання, ще в понеділок у Москві голова "Нафтогазу" не міг домовитися про підписання додаткової угоди з керівництвом "Газпрому".

Прим цьому в п"ятницю голова Міненерго Росії Сергій Шматко повідомив, що Росія готова взяти участь у модернізації газотранспортної системи України.

"Українська сторона зайняла в цьому питанні дуже конструктивну позицію, заявивши, що Росія може брати участь у модернізації ГТС на умовах, не гірших, ніж європейські компанії", - сказав він.

Шматко також зазначив, що Росія найближчим часом очікує від України уточнень того, якою вона бачить російську участь.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко пообіцяла Путіну "газову" трубу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути