пʼятниця, 23 жовтня 2009 16:34

США активно просувають ПРО в Європу

США активно просувають ПРО в Європу

Чехія погодилася співпрацювати з США в рамках програми з розміщення системи протиракетної оборони, повідомляє Agence France-Presse з посиланням на заяву віце-президента США Джо Байдена, який знаходиться з візитом в Чехії.

23 жовтня Байден провів зустрічі з прем"єр-міністром Чехії Яном Фішером і президентом Вацлавом Клаусом.

Фішер заявив, що Чехія "готова брати" участь в програмі. За словами Байдена, в листопаді до Праги прибуде група експертів, які займуться узгодженням деталей. Раніше згоду на розміщення елементів американської ПРО дали Румунія та Польща, де також побував Байден.

Польща і Чехія, де США планували розмістити 10 ракет-перехоплювачів і радар відповідно в рамках попереднього варіанту розгортання третього позиційного району ПРО, висловили крайню незадоволеність, коли американська адміністрація відмовилася від своїх планів. Колишній прем"єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, наприклад, заявив, що адміністрація Барака Обами прагне зміцнити зв"язки з Росією, жертвуючи дружбою з Чехією та Польщею.

У Польщі, що розраховувала на військову співпрацю з США, назвали відмову від системи ПРО "катастрофою". Проте 21 жовтня, коли була досягнута домовленість про участь Польщі в програмі по новій ПРО, прем"єр-міністр Дональд Туск її привітав. Він назвав проект нового ракетного щита "дуже цікавим", тоді як радник президента Польщі Леха Качинського із зовнішньої політики заявив, що рішення США "дуже важливе для Польщі".

США, що переглянули плани щодо ПРО в середині вересня, вирішили розмістити в Європі ракети середньої та малої дальності замість ракет великої дальності, як планувала адміністрація Джорджа Буша. Зміни, як пояснив глава Пентагону Роберт Гейтс, пов"язані з переглядом ракетної загрози з боку Ірану, проти якої й створюється ракетний щит.

За словами Гейтса, поки для забезпечення безпеки США мають намір використовувати ракети SM-3 морського базування; раніше повідомлялося, що з цією метою в Середземному і Північному морях нестимуть службу три військові кораблі ВМС США. Розміщення в Європі наземних комплексів ракет SM-3 заплановане на 2015 рік.

Росія привітала рішення американської адміністрації, але, за словами глави МЗС Сергія Лаврова, реалізація нової програми розміщення системи ПРО вимагає роз"яснення. Глава Генштабу ЗС РФ Микола Макаров зі свого боку заявив, що не бачить іншої можливості створення США системи ПРО, окрім як в співпраці з Росією, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США активно просувають ПРО в Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути