четвер, 22 жовтня 2009 09:02

США поспішають розмістити ПРО в Польщі попри сумніви Качинського

США поспішають розмістити ПРО в Польщі попри сумніви Качинського

У новій архітектурі протиракетного щита, який США планують розгорнути над Європою, "є деякі складнощі", що вимагають обговорення.

Про це заявив президент Польщі Лех Качинський за підсумками переговорів з американським віце-президентом Джозефом Байденом у Варшаві.

"Ми сподіваємося, що всі ці складнощі будуть вирішені", - заявив польський лідер.

Він висловив упевненість, що цього вдасться досягти під час дискусій з Вашингтоном, з яким Варшава підтримує "постійний контакт".

Байден, у свою чергу, підтвердив це, сказавши, що не знає "ні про яку проблему, яка може виникнути" під час створення системи ПРО.

Віце-президент США вказав на "значний прорив" у відносинах між двома країнами за останні декілька років. Він повторив слова, сказані раніше на зустрічі з прем"єром Дональдом Туском, що американо-польські зв"язки, "коріння яких походить з прагнення США забезпечувати безпеку своїх європейських союзників", ґрунтуються тепер на взаємних інтересах і "розділенні зобов"язань".

Байден подякував Польщі за зусилля, що здійснюються нею "на підтримку стратегічних інтересів Вашингтона", зокрема за участь в контртерористичній операції в Афганістані.

Раніше на спільній з Байденом прес-конференції виступив і прем"єр Польщі Дональд Туск, який заявив, що його країна готова взяти участь в проекті нової мобільної системи ПРО США.

"Польща вважає дуже цікавим цей проект, який називається SМ-3, що передбачає нову конфігурацію ПРО", - сказав Туск.

"Ми готові брати участь в цьому проекті", - додав глава уряду Польщі.

Байден же привітав заяви Польщі про готовність розмістити у себе елементи системи". Він також підкреслив, що нова система ПРО США буде ефективнішою, ніж проект, розроблений за попереднього президента США Джорджа Буша.

Раніше Лех Качинський підтвердив, що США пропонують Польщі розміщення на її території сухопутних пускових установок ракет SМ-3, здатних збивати ракети близького і середнього радіусу дії, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «США поспішають розмістити ПРО в Польщі попри сумніви Качинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути