четвер, 17 вересня 2009 08:44

Росія витратила на подолання кризи менше грошей, ніж очікувала

Росія витратила на подолання кризи менше грошей, ніж очікувала

З вересня 2008 року російська влада була готова витратити на боротьбу з кризою 15 трильйонів рублів (близько 480 мільярдів доларів), але в реальності витратила тільки 11 трильйонів (350 мільярдів доларів). Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на власні розрахунки, засновані на даних експертного управління президента Росії, Центробанку і уряду. Для порівняння, всі доходи федерального бюджету на 2009 рік складуть, за прогнозом Мінекономрозвитку, 6,6 трильйона рублів.

Якщо з 11 трильйонів відняти беззаставні кредити, вже погашені російськими банками, і кошти Мінфіну, які вже повернули фінансові організації зі своїх рахунків, то тоді допомога влади економіці складе 7,4 трильйона рублів (240 мільярдів доларів).

Близько 6,6 трильйонів із загальної суми було витрачено в останні місяці 2008 року - кошти пішли в економіку від Центробанку (3,8 трильйона) і з бюджету (2,8 трильйона).

У 2009 році основні витрати здійснював вже уряд, а не ЦБ: він витратив 2,4 трильйона рублів, а ЦБ тільки два трильйони.

Якщо прибрати з антикризового пакету заходи по допомозі фінансовій системі, то одним з головних одержувачів бюджетних грошей стало сільське господарство: воно вже отримало 88 мільярдів рублів при запланованих витратах в 127,9 мільярда. На боротьбу з безробіттям влада виділила 77,6 мільярда рублів при плані в 129,4 мільярда, а на оборонний сектор - 70 мільярдів при плані в 76,9 мільярда. На допомогу бюджетам регіонів в 2009 році було направлено 300 мільярдів рублів, на внески в статутні капітали компаній - 545 мільярдів рублів.

У листопаді 2008 року президент Росії Дмитро Медведєв заявляв, що уряд виділить 200 мільярдів доларів для підтримки реального сектора економіки. У тому ж місяці експерти з ФБК оцінили витрати Росії на антикризові заходи в 222 мільярди доларів.

У грудні прем"єр-міністр Володимир Путін відзначав, що держава зарезервувала для підтримки банківської системи дев"ять трильйонів рублів.

Такі масштабні витрати не врятували російську економіку від різкого обвалу. За підсумками першого півріччя ВВП країни скоротився більш ніж на 10 відсотків в порівнянні з тим же періодом рік тому. Влада прогнозує, що в третьому кварталі економіка ростиме в порівнянні з другим кварталом, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Росія витратила на подолання кризи менше грошей, ніж очікувала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути