середа, 22 липня 2009 14:52

Грузія хоче відмовитись від "Південної Осетії"

Грузія хоче відмовитись від "Південної Осетії"

В основному законі Грузії в рамках конституційної реформи буде скоректовано назву Південної Осетії. Про це було оголошено на засіданні робочої групи з територіального устрою, що працює у складі комісії з внесення поправок до конституції.

Діюча редакція основного закону свідчить, що до складу Грузії окрім іншого входить "колишня Південноосетинська автономна область". Термін "Південна Осетія" грузинська влад не визнає, вважаючи за краще використовувати вказане формулювання з конституції або поєднання "Цхінвальський регіон".

В оновленій конституції буде вказано, що до складу Грузії входять 13 адміністративно-територіальних одиниць, включаючи Цхінвальський регіон, а також Автономну республіку Абхазія.

Нагадаємо, що після війни початку 1990-х років Грузія фактично позбулась контролю над Південною Осетією. На території регіону, щоправда, знаходились грузинські анклави, що охоронялися грузинською поліцією. Проте під час серпневої війни 2008 року представники силових структур Грузії залишили Південну Осетію. Незабаром після війни Росія, нагадаємо, визнала цю республіку незалежною державою, в регіоні були розміщені російські війська.

Офіційно Південна Осетія ("Цхінвальський регіон") і Абхазія вважаються в Тбілісі "грузинськими територіями, окупованими Росією". Відповідно до спеціального закону, який парламент Грузії прийняв восени 2008 року, в цих регіонах забороняються будь-які операції купівлі-продажу, а громадянство Південної Осетії та Абхазії визнається незаконним.

Пакет поправок до конституції Грузії, за словами голови державної конституційної комісії Автанділа Деметрашвілі, планується розробити на початок серпня. Раніше повідомлялося, що в рамках зміни основного закону планується окрім іншого реформувати структури влади: зменшити повноваження президента і підсилити владу парламенту.

За матеріалами Lenta.ru, "Грузия Online", ИА "Новости-Грузия"

Зараз ви читаєте новину «Грузія хоче відмовитись від "Південної Осетії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути