пʼятниця, 12 червня 2009 16:01

Грузія раніше строку залишила лави СНД

Грузія раніше строку залишила лави СНД
Парламент Грузії в п"ятницю одноголосно прийняв дві ухвали "Про міжпарламентську асамблею СНД", згідно з якими формально завершилася процедура виходу країни з об"єднання.

Найвищий законодавчий орган країни в п"ятницю після двомісячної перерви вперше зібрався на пленарне засідання в будівлі найвищого законодавчого органу на проспекті Руставелі, в Тбілісі, не дивлячись на акцію опозиції, що продовжується в центрі міста.

"Грузія вже вийшла з СНД. Із цього приводу існує офіційна кореспонденція, лист, який я відправив відповідним органам Міжпарламентської Асамблеї СНД рік тому. Тому сьогодні ми завершуємо цей процес вказаною ухвалою формально і з правової точки зору", - заявив глава парламенту Грузії Давід Бакрадзе.

Про вихід Грузії з СНД 12 серпня минулого року заявив Михайло Саакашвілі у зв"язку з конфліктом в Південній Осетії. Грузинський парламент 14 серпня підтримав рішення глави держави. Згідно з рішенням грузинського парламенту від 14 серпня, припинили дію щодо Грузії угода про створення СНД від 8 грудня 1991 року, рішення Ради глав держав СНД про ухвалення Статуту СНД від 22 січня 1993 року і Договір про створення Економічного союзу від 24 вересня 1993 року.

А 18 серпня МЗС Грузії сповістив нотою виконавський комітет СНД про вихід країни зі Співдружності Незалежних Держав. Повний і остаточний вихід Грузії зі Співдружності, згідно зі статутом організації, відбудеться через 12 місяців після письмового сповіщення виконкому СНД. До цього часу Тбілісі повинен завершити всі свої зобов"язання за тими документами, які були підписані протягом всього періоду членства Грузії в СНД.


Довідка:

Співдружність Незалежних Держав - організація, що виникла після розпаду СРСР. До СНД входять 12 держав. Декларація про створення СНД була підписана 21 грудня 1991 року в Алма-Аті керівниками Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизії, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану та України. Вступ в СНД Грузії був оформлений рішенням глав держав від 3 грудня 1993 року, прийнятим у зв"язку зі зверненням глави грузинської держави Едуарда Шеварднадзе від 8 жовтня 1993 року. З республік колишнього СРСР до СНД не увійшли Латвія, Литва, Естонія.

За матеріалами "Новости-Грузия", РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Грузія раніше строку залишила лави СНД ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути