пʼятниця, 20 лютого 2009 08:57

"Нафтогаз" може не розрахуватися з "Газпромом"

"Нафтогаз" може не розрахуватися з "Газпромом"

Якщо найближчим часом споживачі "Нафтогазу України" не погасять заборгованість перед компанією, вона не зможе вчасно розрахуватися з "Газпромом" за поставлений газ.

Про це заявив речник "Нафтогазу" Валентин Землянський в інтерв"ю Радіо "Свобода".

На цей час комунальники заборгували "Нафтогазу" понад 4,5 мільярда гривень – і з кожним днем ця сума продовжує зростати.

"До 7 березня ми маємо розрахуватися з "Газпромом". Інакше, ми будемо отримувати штрафні санкції у вигляді 100% передоплати газу, який нам постачається, і штрафні санкції за кожен день прострочки платежу", - заявив Землянський.

"Ми намагаємося вирішити ситуацію, що склалася з власних ресурсів. У нас ще є промислові споживачі, і населення, яке споживає газ. Проте ми заходимо в глухий кут. На жаль, із 900 підприємств комунальної енергетики, які сьогодні працюють в Україні, лише 10% із якими у нас немає ніяких проблем", - наголосив він.

Комунальники заборгували "Нафтогазу" більше 4,5 мільярда

Колишній керівник НАКу, регіонал Юрій Бойко погоджується, що зараз перед "Нафтогазом" і справді нависла загроза влізти у борги перед "Газпромом". Однак, на його думку, борги комунальників – це не єдина і не найголовніша причина.

"Взагалі платіжна дисципліна різко впала, тому що влада не може провести відповідним чином субвенції та субсидії через систему бюджетів. Внаслідок того, що люди втрачають роботу, вони сплачують менше. Тому проблема платіжної дисципліни є. І, безумовно, вона відображається на фінансовому стані всього "Нафтогазу", - сказав Бойко.

"Але це одна з багатьох причин. А головна причина – це незбалансованість самого "Нафтогазу" приблизно на 40 мільярдів гривень", - додав він.

А на думку директора енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, причиною нинішніх проблем у "Нафтогазі" є відсутність внутрішнього ринку. Однак цю проблему мають вирішувати і Кабінет міністрів, і Верховна Рада.

"НАК "Нафтогаз" захлинається. І це питання не суто "Нафтогазу", а загальнодержавне. Ми отримали ринкові європейські контракти на постачання газу, однак всередині країни у нас ринку, як такого, немає.

Треба проводити цінову реформу, впроваджувати директиви Євросоюзу щодо газу. Отже, це питання і уряду, і Верховної Ради. Потрібно розробити відповідний закон щодо функціонування газового ринку в Україні", - вважає експерт.

За матеріалами: Українська правда, Радіо "Свобода".

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" може не розрахуватися з "Газпромом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути