пʼятниця, 21 листопада 2008 16:05

Тимошенко пояснила Ющенку, що в неї немає боргів перед Росією

Тимошенко пояснила Ющенку, що в неї немає боргів перед Росією
Прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко переконана, що Росія підвищуватиме ціну на газ для України поступово, як це передбачено в меморандумі, підписаному прем"єрами двох країн.

"Нам потрібно набратися терпіння і почекати підписання угоди, де, я думаю, ціна буде такою, яка вказана в меморандумі, підписаному мною і Володимиром Путіним, в якому підкреслюється, що на ринкові ціни на газ ми виходимо поступово", - сказала Тимошенко на прес-конференції в п"ятницю в Стокгольмі.

Прем"єр запевнила, що угоди про постачання російського газу до України будуть підписані в найближчі тижні.

"Ми сподіваємося, що в найближчі тижні будуть підписані стратегічні угоди між Україною і Росією і не виникатиме таке питання, як борги за газ", - підкреслила вона.

Тимошенко відзначила, що Україна і Росія з 1 січня наступного року вийдуть на прямі постачання газу.

Коментуючи на прохання журналістів заяву Президента України Віктора Ющенка щодо українських боргів за російський газ, Тимошенко підкреслила, що це борг "Росукренерго" перед "Газпромом". "Президент повинен знати, що борги, про яких він говорить, це борги "Росукренерго", - сказала вона.

"Необхідно розібратися з корупцією в газовому секторі, а не покладати ці питання на Україну і на уряд", - відзначила Тимошенко, передає "Інтерфакс-Україна".

Раніше Президент України Віктор Ющенко звинуватив уряд Юлії Тимошенко в несплаті боргів за газ Росії. "Те, що Україна винна $2,5 млрд - це персональна відповідальність уряду", - заявив Ющенко на засіданні РНБО в п"ятницю. Він підкреслив, що нинішній уряд не зробив жодного розрахунку відносно ціни на газ.

Президент також рекомендував Кабінету міністрів ефективно проводити переговори з російською стороною з поставок газу до України. Він відзначив, що від уряду залежить, чи буде політичною ціна на російський газ, що поставляється до України.

Ющенко також доручив уряду протягом п"яти днів надати розрахунки газових відносин з Росією. "Кілька днів тому ви відзвітували, що з газом вирішено все, так от продемонструйте протягом п"яти днів, що з газом вирішено все, починаючи з розрахунків за використаний газ", - сказав він.

20 листопада президент РФ Дмитро Медведєв віддав розпорядження голові правління "Газпрому" Олексію Міллеру стягнути борг за газ з України.

"З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягнути його або в добровільному порядку, або в примусовому. Так, як це встановлено чинним законодавством і в рамках наших двосторонніх відносин", - заявив Медведев.

Міллер повідомив президента, що український борг за газ оцінюється в $2,4 млрд.

В той же час, заступник голови правління НАК Володимир Триколич повідомив, що борг Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" перед газовим трейдером Rosukrenergo за поставлений газ складає $1,26-1,27 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко пояснила Ющенку, що в неї немає боргів перед Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути