понеділок, 01 вересня 2008 10:53

Україна заробила більше $1мільярда на експорті зброї

Вперше за свою історію Україна заробила на експорті озброєнь і техніки понад мільярд доларів. У 2007 році Україна зберегла місце в десятці найбільших світових постачальників військової продукції і послуг, не дивлячись на песимістичні прогнози іноземних експертів. Про це повідомив гендиректор компанії "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук. За його словами, в минулому році об"єми українського збройного експорту і послуг виросли на 20% у порівнянні з 2006 роком.

За оцінкою заступника директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайла Самуся, успішний рік на ринку озброєнь приніс державі понад мільярд доларів. У 2006 році цей показник варіювався в межах 800-900 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що в 2006 році Україна постачала у 19 країн світу 1118 одиниць різних озброєнь і техникі, що майже в два рази більше, ніж в 2005 році.

Дані українських експертів значно перевищують оцінку іноземних фахівців. Нагадаємо, минулої весни Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру оцінив торішні доходи України на ринку озброєнь в 109 мільйонів доларів. За словами Самуся, ці дані серйозно занижені, оскільки при підрахунку не був врахований цілий ряд контрактів.

Найуспішнішим в 2007 році був продаж високоточних засобів ураження, легкої бронетехніки, засобів протидії високоточній зброї, засобів радіолокації і ППО. За інформацією "Укрспецекспорту", великий попит мали радіоелектронні озброєння, спеціальна автомобільна техніка, а також комплектуючі військової авіа- і морської техніки. Найбільш затребуваною послугою стала модернізація бойової авіатехніки і надання спеціальних космічних послуг.

Найбільшим замовником серед 80 країн, яким Україна постачає продукцію і послуги військового призначення, до цих пір залишається Російська Федерація. На неї припадає чверть всього об"єму українського експорту, відзначив Бондарчук. Хоча ще на початку 2000-х років до Росії продавалася третина всіх озброєнь і послуг вітчизняного оборонно-промислового комплексу (ОПК). Гендиректор "Укрспецекспорту" підтвердив, що в Кремлі взято курс на створення замкнутих циклів виробництва у військово-промисловому комплексі, тому щорічно Україна втрачає декілька відсотків російських замовлень.

Бондарчук прогнозує, що утриматися серед лідерів-експортерів Україні вдасться в найближчих три-п"ять років. Далі, якщо не вкладати гроша в розвиток вітчизняних оборонних підприємств, почнеться спад, повідомляє Дело

Зараз ви читаєте новину « Україна заробила більше $1мільярда на експорті зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути