вівторок, 11 червня 2024 17:46

Зеленський зробив гучну заяву щодо вирішення проблем з електроенергією, але є нюанс

Зеленський зробив гучну заяву щодо вирішення проблем з електроенергією, але є нюанс
Зеркаль заявила, що Зеленського підставили з гучними газовими заявами в Берліні. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський 11 червня заявив про план збудувати 1 ГВт газової маневреної генерації.

Маневрена газова генерація вирішить питання дефіциту енергії, оголосив сьогодні у Берліні глава держави на Ukraine Recovery Conference 2024.

"Високоефективна, децентралізована, маневрена газова генерація вирішить питання дефіциту енергії сьогодні, а завтра буде переведена на водень і балансуватиме нову зелену енергетику. Саме в цій галузі в нас є чіткий план, як побудувати до 1 ГВт потужності вже цього року", - зазначив Зеленський.

Він наголосив, що треба не лише говорити про перспективи, а слід вирішувати проблеми сьогодні.

"Сьогодні йде війна. І ще 4 ГВт буде збудовано протягом наступних найближчих років", - повідомив Зеленський.

Глава держави також закликав партнерів інвестувати в Україну, відкрити ринки та вжити інших заходів для створення нового енергетичного фундаменту, десятків тисяч робочих місць. За словами Зеленського, це забезпечить відчутне економічне зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмова Китаю від участі у мирному саміті гірко розчарувала Зеленського

В реальності ж збудувати 1 ГВт газової маневреної генерації неможливо. Газова генерація не будується протягом шести місяців з моменту заяви, пише NV із посиланням на ексрадницю міністра енергетики.

"Знайти турбіни, визначити місце встановлення, зробити проєкт, підключити, навчити команди як ними управляти - в найкращих умовах займає рік. В Україні умови не найкращі: турбіни, які привезли минулого року, так досі і не запустили. Побудувати ще 4 ГВт також нереально - на світовому ринку немає стільки виробників обладнання. І недоцільно. Все, що можна зробити, - це побудувати фундамент. Замість справжніх проєктів децентралізованої генерації, які складаються з міксу технологій: батареї, вітер, газ, біомаса", - повідомила ексрадниця міністра енергетики, надзвичайна і повноважна посол Лана Зеркаль.

Міністр енергетики не міг не знати, що дає президенту неправдиву інформацію. Наші міжнародні партнери знають, що заявлене неможливо. Чому міністр підготував тези, які вдарять по іміджу держави та Зеленського вже в грудні - загадка.

Внаслідок російських ударів в Україні знищено 9 ГВт потужностей електроенергетики, тобто близько половини енергетичних потреб України.

Разом з тим до кінця року завдяки газовій маневровій генерації планується відновити до 1 ГВт виробництва електроенергії. Про це на конференції з відновлення України в Берліні заявив президент Володимир Зеленський.

За його словами, знищено, зокрема, 80% обладнання теплової генерації та третину гідрогенерації.

Україна намагатиметься за 3-4 місяці частково відновити маневрову потужність, спираючись на будівництво газової генерації.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський зробив гучну заяву щодо вирішення проблем з електроенергією, але є нюанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути