Ексклюзиви
середа, 18 серпня 2021 20:23

Зеленський починає нагадувати "бандерівця" - Мотиль

Зеленський починає нагадувати "бандерівця" - Мотиль
Олександр Мотиль: "Україна сконсолідувала державність, побудувала армію, провела економічні реформи. Відбулися великі зміни в національній ідентичності. Тож стрибок після Майдану був". Фото: Gazeta.ua

Після Майдану Україна здійснила стрибок – відновила армію і провела реформи. Зараз вона рухається у правильному напрямку – повільно, але невпинно.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів американський історик українського походження Олександр Мотиль.

"Були можливості здійснити стрибок, – каже він. – Після Євромайдану це певним чином і відбулося. Росія захопила Донбас і Крим. У державному апараті після втечі Янукович панував хаос. Були вкрай погані передумови. Але Україна сконсолідувала державність, побудувала армію, провела економічні реформи. Відбулися великі зміни в національній ідентичності. Тож стрибок після Майдану був".

Після Помаранчевої революції була проблема із Ющенком. Він не був вольовим лідером. Міг провести реформи, але не впорався, вважає історик.

Поступові еволюційні перетворення безпечніші за різкий ривок уперед, переконаний Мотиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Незалежності: до парадів готуються на суші й на воді

"В Україні, як і в багатьох державах, існує фетишизація радикальних стрибків. На початку 1960-х китайці здійснили великий стрибок. Але він виявився згубним. Так само в 1930-х зробили сталінський СРСР і нацистська Німеччина. Але такі ривки майже завжди катастрофічні. Набагато надійніші поступові еволюційні зміни, що ґрунтуються на попередніх досягненнях. Саме цей шлях змін обрала Україна – повільний, але сконсолідований", – наголошує він.

Є певні досягнення і в нової влади. Відбувається земельна реформа, розпочалися великі приватизація та будівництво. Повільно, але невпинно все змінюється, наголошує професор.

"Я був дуже критично налаштований до Зеленського. Президентом стала людина без політичного досвіду в часи пандемії, економічного колапсу та війни з Росією. Але я приємно розчарований. Вражає те, що Зеленський, попри його старання догодити всім, добровільно чи вимушено, зайняв чітко прозахідну позицію. У своїй риториці й до певної міри діяльності він починає нагадувати радикального "бандерівця", – зазначає він.

Інтерв'ю з Олександром Мотилем читайте в журналі "Країна"

Президент Володимир Зеленський презентував план святкування 30-річчя незалежності України. Святкові заходи триватимуть із 22 до 24 серпня. У ці три дні в усій країні відбудеться понад 150 подій.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський починає нагадувати "бандерівця" - Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути