Ексклюзиви
середа, 18 жовтня 2017 17:23

Запропонована Медведчуком політична реформа досить ефективна - експерт

Запропонована Медведчуком політична реформа досить ефективна - експерт
Експерти заявляють, що система двопалатного парламенту, запропонована Медведчуком, жодним чином не веде до федералізму. Фото: Korrespondent.net

Голова правління ГО "Інститут світової політики" Віктор Шлінчак вважає, що запропонована Медведчуком модель двопалатного парламенту досить ефективна. Таку думку експерт висловив в ефірі програми "Вечірній прайм" на телеканалі "112 Україна".

Відповідаючи на питання, якою має бути виборча система в Україні, Шлінчак нагадав про політичну реформу 2004 року, автором якої був Віктор Медведчук.

"Насправді, якби не називалася ця реформа медведчуківською: про двопалатний парламент, про скорочення депутатів, пам'ятайте - ідея була в тому, щоб було триста депутатів нижньої палати і сто п'ятдесят - верхньої, які представляли б регіони і так далі, тобто , де-факто ця модель могла б бути досить ефективною... Так, так, і ця модель була б досить правильною з урахуванням регіональних інтересів", - вважає Шлінчак.

Також експерт додав, що така система жодним чином не веде до федералізму. "Мені здається, у нас, з огляду на те, що сталося в Донецьку і Луганську, то це були менші загрози, ніж те, що відбувається зараз", - зазначив він.

У свою чергу політолог Кость Бондаренко додав, що перехід до двопалатного парламенту став би кроком до італійської моделі. "Італія - ​​унітарна країна, вона не федеративна, але у неї кожен регіон має різні права і повноваження", - вказав політолог.

Колишній генеральний прокурор України Святослав Піскун також зазначив, що Україні в парламенті необхідні як партійні представники, так і представники від народу. "Людям навіть потрібно комусь написати заяву, скаржитися. До кого він піде, якщо влада не виконує свої обов'язки? Йому треба до когось піти і вирішити питання... Українці розумні люди і повинні знайти правильну альтернативу", - сказав Піскун.

Зараз ви читаєте новину «Запропонована Медведчуком політична реформа досить ефективна - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути