Ексклюзиви
неділя, 30 травня 2021 19:48

Замість олігархів боротимуться з опозицією. Оцінили закон про деолігархізацію

Замість олігархів боротимуться з опозицією. Оцінили закон про деолігархізацію
"Не виключаю, що влада може домовитися з двома чи трьома олігархами за голоси у Раді", говорить Віталій Бала.Фото: "Укрінформ"

Законопроєкт про олігархів, який анонсував президент Володимир Зеленський, не відділить бізнес від політики. Натомість стане інструментом влади для боротьби з опозицією. Про це Gazeta.ua розповів політолог Віталій Бала.

"Це більше нагадує спробу створити інструментарій для боротьби з опозицією. Якщо мова йде про 10-15 людей, мільярдерів і мільйонерів, то вони стали ними завдяки пільгам, які мали. В сфері електроенергії, газу, освоєння надр, освоєння бюджетів, як "Велике будівництво". Для того, щоб відділити бізнес від політики, не потрібно вигадувати свій велосипед. Це чистий популізм. Він не виконає тієї функції, яка насправді має бути – відділення бізнесу від політики. Мають бути рівні правила, а правоохоронна система повинна спостерігати за дотриманням. Від податкової до судової системи", – каже Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як працюватиме закон Зеленського проти олігархів

Голосування за закон буде залежати від того, як влада його використовуватиме, – говорить політолог. "Не виключаю, що влада може домовитися з двома чи трьома олігархами за голоси у Раді. Якщо Банкова захоче, то його проголосують".

Бала також згадує, що в кожному регіоні, області є місцевий олігарх. "Він може не підпадати під цей закон, бо матиме менше статків, ніж пропишуть. Ще питання – хто ці статки оцінюватиме? Якщо забирати монополію, то треба робити це на рівні національному та регіональному", – каже політолог.

20 травня на пресконференції президент Володимир Зеленський заявив, що законопроєкт про олігархів "майже на 100 відсотків готовий". "Думаю, що він з'явиться наступного тижня", – сказав президент.

27 травня видання ZN.UA опублікувало частину ймовірного тексту президентського законопроєкту.

Після публікації ЗМІ, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, заявив, що ці норми не є текстом законопроєкту про олігархів. Видання ZN.UA звинуватило Подоляка у брехні.

Зараз ви читаєте новину «Замість олігархів боротимуться з опозицією. Оцінили закон про деолігархізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути