Ексклюзиви
пʼятниця, 28 травня 2021 15:08

Як працюватиме закон Зеленського проти олігархів

Як працюватиме закон Зеленського проти олігархів
"Офіс президента Володимира Зеленського зможе багато і довго говорити про боротьбу з олігархами", вважає Віктор Бобиренко. Фото: Сергій Старостенко

Законопроєкт про олігархів, який анонсував президент Володимир Зеленський, влада триматиме "підвішеним". Так покажуть, як глава держави старається боротися з олігархами, але йому заважають. Про це Gazeta.ua розповів політолог Віктор Бобиренко.

"У документі має бути термін, хто такий олігарх. Тут вже визначення – той, хто грає в політику чи є політиком. Але Коломойський не є політиком. Той, хто є власником телеканалу? Так що, кожен власник вже не може бути політиком? Найголовніше – ті, хто мають вплив на нардепів. Тоді вони мають встати й сказати: "Я людина Коломойського", "Я людина Ахметова"? Цього ніхто не скаже, все інше – здогадки. Визначення терміну олігарх мало можливе. З цим можна йти до Конституційного суду чи Європейського суду з прав людини. Якщо сказати, що Дубінський представляє Коломойського в голосуваннях, то він це оскаржить. І матиме рацію. Ми не бачили, як йому передають конверти з грошима", – говорить політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розчарування: ЗМІ дізнались про законопроєкт про олігархів

Зараз законопроєкт в сесійну залу спробують не виносити, каже Бобиренко. "Треба виносити вже на новій сесії. Офіс Зеленського зможе багато і довго говорити. Тримати процес підвішеним. Казатимуть: "Бачите, Зеленський бореться з олігархами, але процес затягують інші люди". Якщо законопроєкт буде серйозно налаштований проти олігархів, то його не проголосують. Якщо пустушка, то можуть", – каже політолог.

"Навіщо нам взагалі окремий закон, якщо має працювати Антимонопольний комітет? Накласти великі штрафи, і в нас олігархи переведуться. Працюють антикорупційні інституції – це вже може бути удар по олігархах. Якщо законопроєкт буде виписаний так, щоб доганяти тільки Порошенка, то це читатимуть у посольствах світу. В Офісі Зеленського не настільки дурні, щоб так зробити", – зазначає Бобиренко.

20 травня на пресконференції президент Володимир Зеленський заявив, що законопроєкт про олігархів "майже на 100 відсотків готовий". "Думаю, що він з'явиться наступного тижня", – сказав президент.

27 травня видання ZN.UA опублікувало частину ймовірного тексту президентського законопроєкту.

Після публікації ЗМІ, радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк заявив, що ці норми не є текстом законопроєкту про олігархів. Видання ZN.UA звинуватило Подоляка у брехні.

Зараз ви читаєте новину «Як працюватиме закон Зеленського проти олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути