четвер, 27 травня 2021 12:40

Розчарування: ЗМІ дізнались про законопроєкт про олігархів

Розчарування: ЗМІ дізнались про законопроєкт про олігархів
ЗМІ пише про "дивний погляд влади на деолігархізацію". Фотоколаж: "Радіо Свобода"

Журналісти довідались про проєкт закону "Про олігархів", який минулого тижня анонсував президент Володимир Зеленський. Про подробиці з тексту документу повідомило видання ZN.UA.

ЗМІ повідомляє про розчарування. Після прочитання законопроєкту з'явилося усвідомлення, що його мета зовсім не "подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, медіа та великого бізнесу", сказано в публікації.

Відповідно до сформульованого в стінах Мін'юсту визначення, олігархом є людина, яка одночасно:

"1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) здійснює контроль значної за обсягом господарської діяльності".

Під участю в політичному житті розуміється: зайняття високої посади в держапараті - від президента до керівника будь-якого центрального органу виконавчої влади, пов'язаність із високопосадовцем, фінансування чи безпосередньо керівництво партією або просто контроль над ЗМІ, який "поширює інформацію політичного характеру".

Критерію "бізнес" відповідатимуть: кінцеві бенефіціари природних монополій, монополісти (50% протягом року поспіль) товарних ринків або просто власники чи бенефіціари активів вартістю понад мільйон прожиткових мінімумів, а це 2,27 млрд грн або $84 млн.

Відповідно до проєкту, рішення про визнання особи олігархом ухвалюється Радою національної безпеки і оборони на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету і набуває чинності з дня офіційної публікації відповідного указу президента та обов'язкове для виконання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов з віллами за мільярди, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику

Офіційно визнаного олігарха включать до "Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

"Особам, які включені до Реєстру, забороняється:

1) здійснювати внески, прямо або опосередковано через інших осіб, на підтримку політичних партій відповідно до Закону України "Про політичні партії в Україні";

2) бути бенефіціаром, у тому числі мати у власності, або контролером засобу масової інформації, який поширює інформацію політичного характеру;

3) бути покупцем, бенефіціаром покупця у процесі приватизації об'єктів великої приватизації", - йдеться в тексті.

Вибути з Реєстру можна, якщо особа позбудеться хоча б двох із трьох критеріїв. Але насправді достатньо буде і просто продажу ЗМІ.

"Але сама корупція точно відбувалася не в ньюзрумах телеканалів. І боротися з нею теж треба не там. Тим паче що Антимонопольний комітет на 100 відсотків складу "свій" для чинного президента, а очолює його подружка першої леді. А до них в обоймі своя генеральна прокурорка, свій голова СБУ, свій уряд та умовно своя парламентська більшість. За таких потужностей, погодьтеся, варто було б очікувати чогось більшого, ніж банального "віджиму" ЗМІ.

...Чи зменшить втрата медіаресурсу ринковий вплив олігархів? Ні, Коломойський залишиться співвласником Укрнафти і реальним контролером Укртатнафти. Монополія Ахметова в енергетиці не здригнеться. Облгази Фірташа продовжать постачати газ більшості українців. Щоб це змінити, потрібні інші механізми, обмеження, зміни в регуляціях, розслідування, контроль над роботою держкомпаній — все те, чого в законопроєкті немає і близько", - пише журналістка Юлія Самаєва.

Наступним кроком після ухвалення законопроєкту має стати великий розпродаж українських медіа. Що цікаво, що інші активи, які власне і приносять основний грошовий потік, олігархи можуть лишити собі, сказано в публікації.

Є ще, як повідомляє видання, дивна стаття про звітування посадовців про зустрічі з олігархами під загрозою звільнення для керівництва НАБУ та адміністративної відповідальності для прокурорів.

"І більше ні на що розробники не спромоглися. От вам очікування проти реальності", - йдеться в публікації.

20 травня на пресконференції президент Володимир Зеленський заявив, що законопроєкт про олігархів "майже на 100 відсотків готовий". "Думаю, що він з'явиться наступного тижня", - сказав президент.

Зараз ви читаєте новину «Розчарування: ЗМІ дізнались про законопроєкт про олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути