субота, 09 червня 2012 09:27

"Законодавець, ухвалюючи закони, не орієнтується на Конституцію"

"Законодавець, ухвалюючи закони, не орієнтується на Конституцію"
За словами Гавриша, конституційну дискусію в країні ніхто не веде Фото: Gazeta.ua

Часті зміни Конституції свідчать про нестабільність не тільки політичної системи, режиму, еліт, громадянського суспільства, відсутність реальної політичної нації, а й про слабку державність. Таку думку в новому номері журналу "Країна" висловив колишній перший заступник секретаря РНБО, політичний експерт Степан Гавриш.

"Тому нам доводиться весь час шукати відповіді на виклики часу, змінювати конституційний формат. Але зараз мова має йти не про конституційний дизайн, а про радикальні зміни. Конституція 2005 року – це поворотний момент нашої історії. Ми суттєво обмежили владу однієї людини й наказали їй стати політичним арбітром, маневруючи між конфліктами й об'єднуючи ресурси для модернізації країни. Але потім повернулися до 1996 року", - зауважив він.

За словами Гавриша, конституційну дискусію в країні ніхто не веде.

"Ніхто не говорить про те, що дії органів влади, судів, прокуратури тощо не відповідають Основному закону. Суд може винести будь-яке рішення, і сказати, чому він використав такі аргументи, неможливо. Та й сам законодавець, ухвалюючи закони, не орієнтується на Конституцію. Парламент приймає рішення, виходячи з політичної доцільності та інтересів олігархічних груп, які представлені у владі. Управління державою здійснюється по типу фінансово-промислових корпорацій. Завданням Конституції має бути роз'єднання політики й бізнесу – щоб унеможливити політичну, економічну та інші види корупції. Тому потрібні революційніші й масштабніші рішення. Але організувати їх і очолити нинішня влада не зможе. Бо еліти, владна й опозиційна, радикально протистоять одна одній", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор Конституції сподівається, що її не будуть змінювати на політичне замовлення

Повне інтерв'ю Степана Гавриша читайте у журналі "Країна" № 22 (125) за 7 червня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Законодавець, ухвалюючи закони, не орієнтується на Конституцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути