субота, 26 травня 2012 09:36

"Суть усіх ворожінь над Конституцією - продовжити владарювання Януковича" - Карасьов

"Суть усіх ворожінь над Конституцією - продовжити владарювання Януковича" - Карасьов
Конституційна асамблея відкриває велике поле для маніпуляцій з Основним законом в інтересах Януковича, наголошує політолог Фото: news.liga.net

Що ближче до виборів 2015 року, то актуальніше питання: яким чином зберегти владу нинішньому президенту? Про це зауважив у новому номері журналу "Країна" висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Президент Віктор Янукович підписав указ "Про Конституційну асамблею". Це - спеціальний допоміжний орган при главі держави, що має підготувати зміни до Конституції України. Асамблею очолив екс-президент Леонід Кравчук.

"Окрім суто конституційних змін, що можуть знадобитися перед президентськими виборами для збереження влади за будь-якого розкладу, є декілька інших цілей", - наголосив Карасьов.

"Конституційна асамблея відкриває велике поле для маніпуляцій з Основним законом в інтересах Януковича. Щоб він міг бути переобраний, можуть знадобитися конституційні зміни. Українська еліта вже вдавалася до таких кроків. 2004-го стара влада розбавила центри влади так, щоб ніхто не зміг її сконцентрувати в своїх руках, і цим убезпечилася від неприємних для себе наслідків помаранчевого Майдану", - зауважив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція ігноруватиме Конституційну асамблею

"Скоріше за все, ми побачимо повторення 2004 року: президентсько-парламентська республіка була замінена на парламентсько-президентську, а влада поділена між Верховною Радою прем'єр-міністром і президентом. Це посилить позиції Януковича та Партії регіонів навіть якщо вони не контролюватимуть більшість у парламенті та ключові посади в країні - бо не буде єдиного центру прийняття рішень і всім треба буде вести політичні торги. Хоча, можливий і інший хід - вибори президента 2015 року у Верховній Раді. Це викличе незадоволення серед населення, але влада може піти й на цей крок", - підкреслив політолог.

"Суть усіх ворожінь над Конституцією - продовжити владарювання Януковича як максимум, убезпечити його та оточення від провалу 2015 року - як мінімум", - додав він.

Про інші цілі створення президентом Конституційної асамблеї Вадим Карасьов розповідає у журналі "Країна" № 20 (123) за 24 травня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Суть усіх ворожінь над Конституцією - продовжити владарювання Януковича" - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути