субота, 03 березня 2018 20:23

Закон про повернення Донбасу убиває Мінськ - політолог

Закон про повернення Донбасу убиває Мінськ - політолог
Віктор Андрусів: Закон про повернення Донбасу убиває Мінськ. Це позитивно. Західні партнери прив'язували до нього свої санкції. Тепер можуть пов'язувати їх з агресією. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Закон про окуповані території, який визнає Росію агресором – елемент дипломатичної гри, погодженої із західними партнерами.

Про це розповів кандидат політичних наук, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів в інтерв'ю журналу "Країна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ні війни, ні миру - експерти оцінили закон про повернення Донбасу

"Ідея в тому, щоб показати росіянам, що є простіший шлях: ми йдемо на миротворчу операцію, ви - на поступки. А є жорсткий: вас визнають агресором, ми це підтримуємо, тоді підключимо прийняті влітку санкції (2 серпня президент США Дональд Трамп підписав закон про нові санкції проти Росії. – Gazeta.ua). Дипломатична гра поміняється, бо закон про повернення Донбасу убиває Мінськ. Це позитивно. Західні партнери прив'язували до нього свої санкції. Тепер можуть пов'язувати їх з агресією", - вважає він.

Росія, яка офіційно набула статусу агресора, далі не може залишатися в ролі посередника у Мінському процесі.

"Раніше не можна було засуджувати Росію, бо Україна офіційно не визнавала її агресором. Не думаю, що буде різка реакція Кремля, окрім можливого виходу з Мінська. Бо незрозуміло, в якості кого там Москва? Якщо вона агресор, то як ми можемо з нею розмовляти як з посередником? Тоді бойовики мають поїхати додому, а на їхнє місце мають сісти росіяни, згідно логіки нашого закону", - сказав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На кожній сторінці слово "війна": у Держдумі злякалися розгрому сепаратистів через закон про деокупацію Донбасу

На думку експерта, осінні протести під Радою показали росіянам слабкість України.

"Їхнім інтересом є зараз відтягнути час, враховуючи наближення українських виборів 2019 року і, можливо, нашу осінню слабкість, яка показала протести, а, можливо, навіть підштовхувала до віри, що буде черговий Майдан. Тому вони беруть паузу", - підсумував він.

Інтерв'ю з Віктором Андрусівим читайте у журналі "Країна" від 1 березня.

Зараз ви читаєте новину «Закон про повернення Донбасу убиває Мінськ - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути