четвер, 22 листопада 2012 11:29

Якщо мажоритарники не зможуть створювати фракції, то Рада може не дожити до завершення каденції - експерт

Якщо мажоритарники не зможуть створювати фракції, то Рада може не дожити до завершення каденції - експерт
Віталій Бала. Фото: news2000.com.ua

Якщо мажоритарникам не вдасться відстояти своє право створювати групи чи фракції, то парламент може не дожити до завершення своєї каденції.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала.

Він підкреслив, що зараз поки важко спрогнозувати, кому і як вдасться домовитися з самостійними мажоритарниками і яка розстановка сил врешті буде у новому парламенті. Водночас, експерт підкреслив, що норма, яку прийняла ще чинна Верховна Рада щодо того, що групи та фракції не можуть бути меншими за 32 людини, є нелогічною і її треба змінювати.

"Головне, як на мене, мажоритарникам змінити цю норму регламенту, яку прийняв парламент, що завершує свою каденцію — це норма про те, що найменше фракція чи група не може мати менше 32 депутатів. Бо це абсолютно алогічно, виходячи зі змішаної системи виборів", - пояснив він.

Бала додав: "Як може парламент, який обирався за пропорційною системою, визначати, як буде функціонувати новий парламент? Якщо мажоритарникам вдасться це змінити, то, безумовно, ситуація зміниться корінним чином. Бо ми можемо говорити про те, що серед мажоритарників-самовисуванців може бути утворено групи. Якщо ж не вдасться — важко уявити, що будуть якісь позафракційні депутати у великій кількості, бо вони мають, знову таки, набагато менше можливостей і прав від тих, які будуть у фракції, що знову таки не правильно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Комуністи працюватимуть в парламенті на виконання обіцянок своїм виборцям", - Симоненко

Політолог пояснив, що мажоритарник обирається від певного округу, громади і він не може мати менше повноважень і можливостей у парламенті, ніж ті, хто обирався по списку.

"Можна говорити про те, що буде знову протистояння по лінії "чорне-біле", "хороше-погане", якщо мажоритарникам не дасться відстояти свої права. Як на мене, це не є добре, бо якраз мажоритарники, їхні групи могли б деполяризувати, що було б дуже добре, сам парламент і політичні війні, які в ньому ведуться, та спонукати таки спробувати навчитися співіснувати, співпрацювати і йти на певні компроміси", - наголосив він.

Бала переконаний, що якщо ця норма таки залишиться, це може призвести до політичної кризи та дострокового припинення повноважень ВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністри переходять працювати до парламенту у пошуках стабільності - експерт

"Якщо цього не буде зроблено і не повернуться до попереднього регламенту, то це буде ще один із моментів тих тенденцій, які можуть призвести до того, що парламент може не дожити до завершення своєї каденції. Треба, щоби він був органічно вписаний у ту систему, яка існує в країні, а не обмежувати певними прапорцями і штучними бар'єрами його розвиток. Це помилка і, безумовно, свідома, але люди, певно, не хочуть про це думати і їм головне вирішити якісь свої вузькопартійні інтереси", - підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Якщо мажоритарники не зможуть створювати фракції, то Рада може не дожити до завершення каденції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути