неділя, 18 листопада 2012 16:23

Пропорційна система є менш корумпованою та небезпечною, ніж мажоритарна - нардеп

Пропорційна система є менш корумпованою та небезпечною, ніж мажоритарна - нардеп
"У депутатів не має можливостей допомогати своїм округам".Фото: svoboda.ictv.ua

Вибори показали, що пропорційна система є менш корумпованою, ніж мажоритарна, тому до неї треба повертатися.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат Сергій Сас.

Він переконаний, що закон про вибори треба приймати задовго до виборчої кампанії.

"Венеціанська комісія пропонує приймати всі зміни до закону про вибори не пізніше, ніж за рік до кампанії. Але я думаю, необхідно провести глибокий аналіз саме введення мажоритарної складової. Адже вже зараз можна говорити, що найбільший підкуп, найбільше зловживання в тому числі і в грошах, були в мажоритарному сегменті проведення виборів", - наголосив він.

Сас зауважив, що депутати-мажоритарники насправді ніяк не зможуть допомагати своїм округам після виборів, тому ближчими від цього до людей вони не стають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У експерта не викликає сумніву, що більшість мажоритарників-самовисуванців працюватиме із владою

"Вже зараз зрозуміло, що мажоритарна система була введена не для того, щоби бути ближчим до виборців. Мені важко уявити, як конкретний депутат в шести сільських районах буде ефективно проводити без законодавчих важелів свою депутатську роботу. Треба давно вже відмовитися від думки, що депутат в окрузі повинен комусь щось зробити. Бо можливості депутата, якщо він не задіює власні гроші, або гроші, які він раніше десь вкрав, для допомоги немає. Просто депутату допомагати людям крім як через запит чи звернення немає можливості", - пояснив парламентар.

Сас переконаний, що необхідно повертатися до пропорційної системи виборів.

"Пропорційна система є менш корупційною та небезпечною, вона є більш чесною і вона не дозволяє використовувати у таких масштабах адмінресурс чи суди. Тобто, вплив цих факторів мінімізуються, якщо будуть партійні списки. Навіть не дивлячись на "тушкоманію", яка нас охопила раніше, бо це вже побічні негативні ефекти пропорційної системи. Але все рівно, думаю, треба до неї повертатися, вдосконалювати її", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В опозиції кажуть, що ЦВК має вирішити, як скасувати оприлюднені результати по двох округах

Нардеп додав: "На щастя, вже за результатами цих виборів саме в цьому напрямку схиляється думка політологів, науковців, тих людей, які відслідковують виборчий процес. Бо ті тотальні рівні корупції, які мали місце, використання адміністративного ресурсу, судової системи, для забезпечення необхідного владі результату, носили тотальний характер. Ще до виборів було продумано, як ця машина буде працювати".

Зараз ви читаєте новину «Пропорційна система є менш корумпованою та небезпечною, ніж мажоритарна - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути