пʼятниця, 16 листопада 2012 17:37

Мажоритарну складову виборів треба скасувати - "бютівець"

Мажоритарну складову виборів треба скасувати - "бютівець"
Володимир Бондаренко: потрібна пропорційна система з відкритими списками. Фото: politics.comments.ua

Мажоритарна система призвела до масових фальсифікацій на парламентських виборах, тому її треба скасовувати.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від БЮТ- "Батьківщини" Володимир Бондаренко.

Він переконаний, що саме на рівні мажоритарної складової на цьогорічних парламентських виборах були тотальні фальсифікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я вимагаю звільнити усіх членів ЦВК за порушення присяги — Кармазін

"Необхідно зробити висновки з того, що мажоритарна система призвела до масових фальсифікацій. Адже сама по собі партійна система дає чистий результат по Україні і показує реальне ставлення громадян України до тієї, чи іншої політичної сили", - наголосив парламентар.

Саме тому, переконаний Бондаренко, партія влади ніколи не піде на повернення до суто пропорційної системи виборів, оскільки  вона розуміє, що тоді ніколи не виграє вибори.

"Безумовно, Партія регіонів страшенно боїться виборів на партійній основі, тому що вони вже показали, що "Регіонали" отримали менше 30% голосів. Адже їм суттєво додали в Донецькому регіоні, де було масове підтасування результатів голосування на користь саме партії влади і це багато хто підтверджує. Тому вони маючи сьогодні такий низький рейтинг на це не підуть", - наголосив він.

Але, зауважив народний депутат, у будь-якому разі до цього питання повертатися треба і вже нова Верховна Рада може ухвалити відповідний закон про вибори, який передбачатиме пропорційну систему з відкритими списками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроект щодо перевиборів повинен мати виключно одноразову дію - нардеп

"Буде інша Верховна Рада, яка обов'язково повернеться до пропорційної основі. Треба робити відкриті списки, треба, щоби в партіях було відомо заздалегідь, хто претендує на перші позиції у цих списках, щоби це питання не вирішувалося кулуарно. А так, що маємо сьогодні? Засуха захотіла виграти вибори — забрала собі перемогу, Губський захотів — теж собі її зробив, і Пилипишин вже так само", - обурився нардеп..

Бондаренко підкреслив: "А от в партійній системі таких грубих видимих порушень немає. Були порушення регіонального характеру стосовно підтримки цієї чи іншої політичної сили, але щоб таких от побоїщ, як на округах, то не було, і все виглядає більш-менш пристойно".

Зараз ви читаєте новину «Мажоритарну складову виборів треба скасувати - "бютівець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути