четвер, 15 листопада 2012 05:15

Треба провести повторне голосування, а не перевибори

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Микола Оніщук: ”Якісь політичні сили хочуть отримати додаткові мандати в парламенті”
Микола Оніщук: ”Якісь політичні сили хочуть отримати додаткові мандати в парламенті”

Центральна виборча комісія офіційно підбила підсумки виборів. Проте на п'яти мажоритарних округах переможців не назвали — через "неможливість встановлення результатів". Таке рішення законом не передбачене, вважає екс-міністр юстиції 55-річний Микола Оніщук. Вочевидь, весною наступного року проведуть перевибори, на що нема жодних юридичних підстав.

— Центрвиборчком чомусь ухилився від своєчасного виконання припису закону: коли окружком зволікає або неспроможний забезпечити підрахунок голосів і встановити результат, ЦВК це робить самостійно, — пояснює Микола Васильович. — Та навіть у нинішній ситуації Верховна Рада може в найстисліші терміни прийняти закон чи зміни до закону про вибори і створити для ЦВК відповідні правові підстави для оголошення повторного голосування. Таке голосування можна було б організували через два тижні після прийняття рішення.

Кому вигідне оголошення саме перевиборів?

— Це надає можливість особам, які з якихось причин не потрапили до парламенту, зробити ще одну спробу. Якісь політичні сили хочуть отримати додаткові мандати в парламенті.

Які ще прогалини криються за рішенням ЦВК?

— Будь-які додаткові виборчі дії, а тим більше, нові вибори — це збитки державному бюджету. Хто несе відповідальність за ці витрати? Очевидно, що повторні вибори спровоковані чиїмись незаконними діями. Тому перше питання — треба достеменно встановити, хто з посадових осіб чи учасників виборчого процесу зловживав наданими правами і призвів до "неможливості встановити результати виборів". Цих людей треба притягнути до відповідальності.

З ідеєю повторного голосування погоджується екс-кандидат у депутати від "Батьківщини" в окрузі №194 в Черкасах 59-річний Микола Булатецький. Він переміг із перевагою у 12 тис. голосів, однак ЦВК "не змогла встановити результати виборів".

— Повторне голосування могло б мене влаштувати чисто технологічно, — каже Булатецький. — Я знову переможу з величезним відривом. А постанова ЦВК про перевибори абсолютно безпідставна, прийнята без жодного аргументу. Голова ЦВК Шаповал у розмові зі мною визнав, що жодного порушення на моєму окрузі нема. ЦВК прийняла рішення на підставі інформації секретаря ЦВК Тетяни Лукаш. Вона не надала жодних документів. Тому правильний вихід — ЦВК має скасувати свою постанову і підрахувати голоси.

— Перевибори — це політичне рішення нинішньої влади на чолі з Януковичем, — додає екс-кандидат у депутати в окрузі №197 у Каневі на Черкащині опозиціонер 59-річний Леонід Даценко. — Чи погодяться з цим виборці? Вони прийшли, проголосували — майже 28 тисяч за мене, як кандидата від опозиції, і менше  24 тисячі за Богдана Губського. Громадян цікавить, чи не буде з їхніми голосами так само, як після 28 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Треба провести повторне голосування, а не перевибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути