четвер, 23 серпня 2012 13:08

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"Влада займається катуванням та "полюванням на відьом"

"Влада займається катуванням та "полюванням на відьом"
Сергій Сас каже, що Тимошенко з самого початку сподівалась тільки на рішення Європейського суду. Фото: radiosvoboda.org

28 серпня відбудуться публічні слухання у справі Юлії Тимошенко в Європейському суді з прав людини. Захист екс-прем'єра звернувся туди зі скаргою про незаконність її затримання 10 серпня 2011 року. 14 грудня Євросуд надав позову статус пріоритетності. Пізніше матеріали доповнили інформацією про побиття Тимошенко під час госпіталізації з Качанівської колонії в лікарню, про оголошення екс-прем'єром голодування на знак протесту проти жорстокого поводження, а також про встановлення постійного відеоспостереження в колонії та лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення по касації Тимошенко прив'яжуть до виборів?

- Європейський суд легітимізує позицію європейських інституцій, яка була висловлена у резолюціях ПАРЄ, що не були визнані нашою владою, - говорить Gazeta.ua "бютівець" Сергій Сас. - Так як в Україні незалежного суду не існує, залишається надія на Євросуд – ту інстанцію, яка досконало вивчить всі матеріали справи і винесе правосудне рішення. Воно підтвердить: все те, що відбувається у нашій державі стосовно лідера опозиції Юлії Тимошенко є переслідуванням та помстою влади за її політичну позицію. Бо боїться її, як політика і людину, яку підтримують мільйони громадян. Як у справі Юрія Луценка, буде підтверджено, що в Україні існують політичні в'язні, і вони страждають від режиму.

Чи виконає влада рішення Європейського суду?

- Побачимо. Якщо не виконає, то Європа ще раз утвердиться у думці, що українська влада веде політику в напрямку міжнародної ізоляції, утвердження авторитаризму та диктатури. Наші можновладці вважають, що інші способи є безперспективними для утримання при владі. Їм нічого не залишається, крім переслідування, катування та "полювання на відьом".

Що Тимошенко говорить з цього розгляду справи у Євросуді?

- Останній раз я з нею бачився декілька місяців тому. Тоді Юлія Володимирівна висловила надію, що саме Європейський суд винесе правосудне та справедливе рішення. Іншого варіанту немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Опозиція перетворилась на оптового постачальника "тушок"

На яке очікуєте рішення у Вищому спеціалізованому суді?

- На правосудне рішення навряд чи можна сподіватися. У наших судах відбувається клоунада, особливо у Вищому спеціалізованому суді. Переплюнув всі попередні інстанції. На рівні Печерського суду все було примітивно з точки зору юриспруденції. Під час апеляційного оскарження – те саме. Було більше зухвалості. А в цьому суді зовні інтелігентно судді перекреслили всі положення Кримінально-процесуального кодексу – необґрунтовано постійно відкладали розгляд справи. Тепер суд поставив жирну крапку на всьому, пішовши у нарадчу кімнату на невідомий термін. Я хотів би зараз подивитися, де там судді втрьох сидять і радяться. Скільки вони там будуть сидіти? Цікаво, їм у кімнату хоч горщик, хліб з водою носять? Можливо, там нарадча кімната схожа на ту, де обирають Папу Римського, коли закривають і не виходять, поки не оберуть. Напевне, і у нас так треба було зробити.
Влада могла із "нормальним виглядом обличчя" вийти з цієї ситуації. Але не зробила цього. Бо те, що несла на останньому засіданні прокурор Дрогобицька, увійде у підручники: "Як не повинна працювати прокуратура". Це було б дуже смішно, якби не було так гірко. Якби суд прийняв рішення про скасування вироку, закриття справи або про направлення на додаткове розслідування, тоді автоматично скасувалася б судимість. Юлія Володимирівна могла б бути зареєстрована кандидатом. І це б дало змогу провести в Україні демократичні парламентські вибори.

Коли касація?

- Я погоджуюся із Сергієм Власенком, що можуть відкласти аж до вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Влада займається катуванням та "полюванням на відьом" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути