середа, 17 липня 2013 10:27

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Відношення Польщі до України дуже м'яке і толерантне - експерт

Відношення Польщі до України дуже м'яке і толерантне - експерт
Фото: zik.ua

Те, що екс-президент Леонід Кравчук вважає, що позиція Польщі щодо України стає дедалі жорсткішою, то це не так. Відношення Польщі до України дуже м'яке і толерантне.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

"Я не думаю, що позиція Польщі до України стає більш жорсткішою. Останні роки Польща і так є основним лобістом українських інтересів в Європейському союзі. Мені складно уявити, наскільки складними б були задачі перед українськими політиками, якби не було такого лобіста, як Польща", - наголосив він, додавши, що "звичайно, у Польщі є свої інтереси".

"Вона робить не просто так все, а аби створити гарного партнера на кордоні, проте не можна сказати, що позиція Польщі стала жорсткішою, але можливо таке враження складається тому, що у Польщі з'явилась тенденція бути у руслі загальної європейської політики", - підкреслив він.

Окрім того, він наголосив, що позиція Польщі доволі толерантна. "А загальноєвропейська політика відносно України зрозуміла — вони вимагають реформ, дотримання прав людини. Польща, будучи членом ЄС, має враховувати цю позицію. Саме відношення Польщі до України дуже м'яке і толерантне", - резюмував він.

Екс-президент Леонід Кравчук вважає, що Польща почала переоцінювати події Волинської трагедії через те, що влада не може об'єднати Україну. Окрім того, він додав, що польські політики наголошують на необхідності взаємного покаяння і прощення, проте вони спонукають Україну на те, щоби українці почали з себе.

Сейм Польщі напередодні 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати геноцидом польського народу події 1943 року на Волині, однак підтримав формулювання "етнічна чистка з ознаками геноциду". Волинська обласна рада назвала таку резолюцію Сейму Польщі антиукраїнською та шовіністичною.

14 липня президент Польщі Броніслав Коморовський і віце-прем'єр міністр Костянтин Грищенко в Луцьку висловилися за відновлення історичної правди про Волинську трагедію.

Зараз ви читаєте новину «Відношення Польщі до України дуже м'яке і толерантне - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути