Ексклюзиви
середа, 17 липня 2013 06:35

Депутата сейму Сича вчили ненавидіти Польщу, але він зміг її полюбити

Депутата сейму Сича вчили ненавидіти Польщу, але він зміг її полюбити
Мирон Сич. Фото: tyzhden.ua

12 липня, напередодні урочистостей в Луцьку, присвячених 70-річчю Волинської трагедії депутат від партії Солідарна Польща Мєчислав Гольба виступив з промовою: "Зараз у парламентській залі сидить депутат, батько якого був членом банди УПА "Месники". Вона відповідальна за спалення села, де жили мої батьки. Я прошу, пане прем'єре, не слухайте цієї людини". В промові Гольбі йшлося про його колегу з партії Громадянська платформа депутата Мирона Сича. У квітні він дав перше розгорнуте інтерв'ю виданню "Тигоднік повшехни". Журналіст Павел Решка, який розмовляв із Сичем, так прокоментував п'ятничні заяви у сеймі:

- Якщо Сич має мовчати, бо його батько був в УПА, може треба провести загальну люстрацію минулого родин усіх парламентарів? Чому депутати Адам Гофман чи Єжи Вендерліх мають відповідати на закиди щодо німців? Може якийсь Ульріх Вендерліх бився під Грюнвальдом? А якийсь Ульріх Хофманн був його зброєносцем? Треба розібратися. Адже список депутатів на літеру "А" дає багато поживи для роздумів: "Ахінгер, Айхлер, Андзель, Арент Аркіта, Арндт, Аст". Це початку алфавіту, а який неспокій! Добре, що Мирослав Чех вже не депутат. Він був би подвійно підозрілим - мало того, що Чех, так ще й етнічний українець.

Публіцист Решка вважає: "Люстрація за прізвищами була б тільки початком. Кожен мав би розповісти, чим займалися його предки. Наприклад, Мирославу Гольбі довелося б писати: "Мого батька депортували 1939-го на Камчатку. Потім він потрапив до лав Радянської Армії і 1945-го повернувся". Батько Гольби був в Радянській Армії? В тій, яка масово гвалтувала, вбила, окуповувала? Чи депутат Гольба об'єктивний? Може мав би мовчати в питаннях польсько-української історії взагалі? Бо його батько не мав іншого вибору. Він би помер на Камчатці. Це складні людські життя, поламані у ХХ столітті.

- Кожен народ має свою точку зору на одні і ті ж події, - вважає Павел Решка. - Для чеченців солдати Аслана Maschdowa і бойовики Шаміля Басаєва були героями, для росіян - терористи вбивця жінок і дітей, які зрадницьки стріляли з засідки. Так само російська журналістика називала поляків, які бралися за зброю у ХІХ столітті. Для євреїв, в'язнів Освенцима радянська армія - визволитель, а, наприклад, для жителів країн Прибалтики - гнобитель.

Решка довго вмовляв Сича дати інтерв'ю. Він знав, що це може обернутися проти нього. ЗМІ швидко розібрали його на цитати. Найпопулярнішою була: "Мене виховували в ненависті до поляків." Менше цікавила драматична історія родини Сича. Батька, який був солдатом у польській армії в 1939 році, комуністичний суд засудив до смерті. Матір вивезли з рідного села під час операції "Вісла".Польські солдати тоді дали її родині півгодини, щоб зібрали речі.

"Але Сич зміг полюбити Польщу, - пише Решка, -  знайти себе в ній, зробити кар'єру. Він міг не давати мені інтерв'ю, і ніхто б не знав, що батько був в УПА. Зробив це для нас, щоб це допомогло в реальному, а не паперовому примиренні. І що отримав? Тавро "сина бандерівця".

Зараз ви читаєте новину «Депутата сейму Сича вчили ненавидіти Польщу, але він зміг її полюбити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути