субота, 25 серпня 2018 08:12

Відмивання грошей та газові угоди з Тимошенко: що стало фатальним для Лазаренка у США

Автор: Подробности
  У США Павла Лазаренка звинувачували за відмивання грошей. На фото він сидить справа від Олександра Турчинова та Юлії Тимошенко
У США Павла Лазаренка звинувачували за відмивання грошей. На фото він сидить справа від Олександра Турчинова та Юлії Тимошенко

12 років тому, 25 серпня 2006 року, колишнього прем'єра Павла Лазаренка засудили в США до 9 років ув'язнення та штрафу в розмірі $10 млн.

Лазаренко очолював український уряд з 1996 по 1997 роки, до того був першим віце-прем'єром. У Сполучених Штатах його звинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки.

Слідство тривало близько 4 років. 1999-го його затримали у Нью-Йорку при спробі перетнути кордон за підробленим паспортом. 2004 року український бізнесмен Петро Кириченко дав свідчення, що перерахував Лазаренку $30 млн та допомагав відмивати гроші через Антигуа, Швейцарію та Польщу.

На посаді першого віце-прем'єра Лазаренко організував через комерційну компанію ЄЕСУ Юлії Тимошенко постачання газу та нафтопродуктів до Дніпропетровської області, а з 1996 — до України в цілому. Ціну на газ значно завищували. Гроші виводили через турецьку компанію United Energy International Limited (UEIL), яка була дочірньою компанією ЄЕСУ. Тоді слідство не змогло довести причетності Тимошенко. Адвокати наполягали на початку нового засідання суду. Суддя вирішив звільнити його від обвинувачення за п'ятнадцятьма пунктами. У обвинувачення їх залишилось 14. 2008-го кількість цих пунктів скоротилась до 8.

"Найсерйозніші обвинувачення у справі Лазаренка полягали в тому, що він отримав близько $200 млн хабарів від Тимошенко. В той час він був ключовою фігурою українського уряду. Також Лазаренко відмив ці кошти через рахунки в США. Питання полягало в тому, чи були ці перекази порушенням українського Кримінального кодексу. Якщо ні, Лазаренко не скоював злочину відмивання грошей, отриманих від Тимошенко, в Штатах", - клопотали адвокати на суді.

Лазаренко визнав свою провину та обіцяв повернутись в Україну тяжко працювати.

"Ваша честь, глибокоповажний пане суддя, я слухав вас дуже уважно, дуже ретельно. І протягом останніх десяти років я прийшов до повного розуміння – я шкодую. Я пройшов крізь багато чого. І в кожен спосіб, яким я мав би себе покарати – я себе покарав. У мене шестеро дітей. І після мого звільнення я поїду в Україну та працюватиму, працюватиму тяжко і чесно, щоб очистити своє ім'я. У мене до вас глибока повага. Я уважно записав кожне слово, яке ви сказали мені. І я покарав сам себе у повній мірі".

Прокурори наполягали на вироку для Лазаренка у вигляді 18 років ув'язнення і конфіскації $66 млн. Суд дав Лазаренку 9 років і $10 млн. За два роки суддя постановив конфіскувати у Лазаренка $22 млн, які проходили за пунктами "відмивання коштів". Згодом термін ув'язнення скоротили до 8 років і 1 місяця — 1 листопада 2012 року він вийшов із в'язниці Federal Correctional Institution.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США готують угоду по справі Лазаренка - ЗМІ

2006 року міжнародна антикорупційна організація Transparency International назвала його один із 10 найкорумпованіших людей світу.

6 липня 2016 року оглядач The New York Times написав, що Павло Лазаренко проживає із своєю другою дружиною і трьома дітьми неподалік Сан-Франциско.

В Україні проти Лазаренка відкрито близько 50 кримінальних епізодів: дача хабара, привласнення коштів і зловживання службовим становищем. Нещодавно у ЗМІ з'явилась інформація, що представники американського уряду розробляють із колишнім прем'єр-міністром угоду про примирення у справі про конфіскацію його активів.

Зараз ви читаєте новину «Відмивання грошей та газові угоди з Тимошенко: що стало фатальним для Лазаренка у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути