середа, 30 червня 2021 00:07

Уряд зірвав реформу оборонних закупівель - депутат

Уряд зірвав реформу оборонних закупівель - депутат
Уруський має піти у відставку - Чернєв. Фото: Радіо Свобода

Один з найважливіших законів в сфері оборони - закон "Про оборонні закупівлі", що прибирає корупцію в закупівлях в секторі оборони та наближає нас до ПДЧ в НАТО, відтермінований постановою Кабміну майже на рік.

"Олег Уруський (віцепрем'єр-міністр України, міністр з питань стратегічних галузей. - Gazeta.ua) не здатен вчасно розробити нормативно-правову базу задля виконання цього закону і тому ініціював його неконституційне відтермінування", - написав у фейсбуці депутат "Слуги народу" Єгор Чернєв.

"Фактично Уруський зірвав антикорупційну реформу оборонних закупівель та відкинув нас назад на нашому шляху до НАТО. Якщо віце-прем'єр Уруський не здатен дотримуватися законів України, він має піти у відставку", - вважає Чернєв.

"Це пряме порушення Конституції. Нагадаю пану прем'єр-міністру, чий підпис стоїть під постановою, що закон має вищу юридичну силу і жодна постанова не може вносити зміни в нього. У мене є інше рішення, що повністю відповідає Конституції та законодавству України: якщо не вистачає компетентності - маєш піти у відставку, а ВР призначить більш компетентного віце-прем'єра", повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракетні проєкти "Вільха" та "Грім" опинилися під загрозою, бо Міноборони гальмує реформу

Державні оборонні підприємства поскаржилися на відсутність фінансування таємних військових проєктів. Держзамовлення 2020-го і 2021 років затверджували із запізненням на чотири-п'ять місяців. Тому підприємства не отримали достатньо коштів.

Неефективну процедуру фінансування мали замінити на конкурентну й відкриту. Закон "Про оборонні закупівлі" президент підписав у липні торік. Реформа повинна посилити цивільний контроль за ефективністю витрат Міноборони.

Закон встановив нові правила. Але на них не перейшли. Старе законодавство втратило чинність, але фактично продовжує діяти. Нове — не має прописаних процедур.

Зараз ви читаєте новину «Уряд зірвав реформу оборонних закупівель - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути