понеділок, 31 травня 2021 14:01

Ракетні проєкти "Вільха" та "Грім" опинилися під загрозою, бо Міноборони гальмує реформу

Ракетні проєкти "Вільха" та "Грім" опинилися під загрозою, бо Міноборони гальмує реформу
Військові проєкти не отримують фінансування від Міністерства оборони. Фото: Укоборонпром

Кілька державних оборонних підприємств поскаржилися на відсутність фінансування таємних військових проєктів у рамках замовлення Міністерства оборони України 2020 року.

Про це повідомляють громадські організації StateWatch, НАКО та Проєкт реформи оборонних закупівель.

Павлоградський хімічний завод, що виробляє спорядження ракетних двигунів, повідомив РНБО, що Міноборони не виконує указ президента щодо створення нових видів ракетного озброєння та боєприпасів. Зокрема це стосується виробництва ракетних комплексів "Вільха" та "Грім". Керівництво підприємства заявило: від міністерства не надходить фінансування. Через це виникає простій виробничих потужностей, звільняються фахові працівники. Торік Павлоградський хімзавод зазнав збитків на суму 156,8 млн грн.

Виробник військової апаратури – держпідприємство "Радіоприлад" із Запоріжжя – повідомив уряд, що не отримує замовлень від міністерства оборони. Має лише субпідряд від Харківського конструкторського бюро з машинобудування, що виготовляє БТР-4Е для армії. Проте саме ХКБМ нерегулярно отримує виплати від Міноборони, через що заборгувало "Радіоприладу" 4,9 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи може Україна створити власний "залізний купол" для захисту від Росії

Львівський державний завод "ЛОРТА", виробник апаратури зв'язку спецпризначення, торік не отримав від Міноборони кошти за замовлену продукцію, на виробництво якої завод витратив власні 25 млн грн.

Програма "Виробництво військових транспортних засобів" за 2020-й була профінансована лише на чверть. Відсутнє оборонне замовлення на виробництво нових танків "Краб" і "Булат".

Активісти стверджують, що цей список не є вичерпним. Повна інформація про оборонне держзамовлення перебуває під грифом "таємно". Державне оборонне замовлення у 2020-2021 роках затверджувалося із запізненням на чотири-п'ять місяців. Через це оборонні підприємства не отримали достатнього фінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ''Нептун'', вантажівки й безпілотники - які новинки отримали Збройні сили

Неефективну процедуру фінансування модернізації озброєння ЗСУ мали замінити на систему конкурентних відкритих процедур. Відповідний закон "Про оборонні закупівлі" президент підписав у липні торік. Реформа має посилити цивільний контроль за ефективністю бюджетних витрат Міноборони.

Наступного року державний концерн Укроборонпром припинить своє існування. Замість концерну створять холдинг "Оборонні системи України". До нього ввійдуть холдинги, які опікуватимуться авіаремонтом, бронетехнікою, високоточним озброєнням, боєприпасами, радарними й морськими системами.

Також планують створити аерокосмічний холдинг, який займатиметься авіабудуванням, аерокосмічними компонентами, космічними системами.

Зараз ви читаєте новину «Ракетні проєкти "Вільха" та "Грім" опинилися під загрозою, бо Міноборони гальмує реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути