Ексклюзиви
понеділок, 24 травня 2021 15:39

Чи може Україна створити власний "залізний купол" для захисту від Росії?

Вражаючі кадри роботи ізраїльської системи протиповітряної оборони облетіли всі новинні агентства та заполонили стрічки соцмереж. Лише за перші дні ескалації арабо-ізраїльського конфлікту терористи випустили із Сектора Гази по території Ізраїлю більше 1000 ракет. Понад 90% снарядів перехопила над мирними містами так звана система ППО "Залізний купол", врятувавши тисячі життів цивільного населення.

  РЛС 90К6Е
РЛС 90К6Е

Подібна система захисту повітряного простору вкрай важлива і для України, яка вже восьмий рік протистоїть російській агресії. Не дивно, що ефективність "Залізного куполу" вразила вище військове керівництво України. Про плани закупити подібні системи заговорив напередодні міністр оборони Андрій Таран.

"Залізний купол" - один з кращих зразків протиракетної оборони. Ще минулого року ми розпочали певні дії щодо створення протиракетної оборони України. Розглядаємо можливість придбання чогось на зразок "Залізного купола", - заявив очільник Міноборони.

Варто відзначити, ані технологічний потенціал українського військово-промислового комплексу, ані рівень підготовки конструкторів та інженерів не поступається ізраїльським розробникам. Тож цілком реально створити вітчизняний аналог "Залізного куполу" в найближчому майбутньому.

Головне – дати українському ППО "очі", тобто високотехнологічні сучасні радари та радіолокаційні станції, які будуть швидко й ефективно фіксувати обстріли і ракетні пуски противника. Вчасне виявлення ракет від моменту запуску і протягом польоту є запорукою успішної протидії артилерії противника і захисту життів військових та цивільних.

Флагманом розробки та виробництва таких радіолокаційних систем в Україні є запорізьке підприємство "Науково-виробничий комплекс "Іскра", яке входить до трійки найбільших вітчизняних підприємств ВПК.

"Іскра" об'єднує конструкторське бюро та електромашинобудівний завод, де виготовили вже понад 6 тисяч високоефективних радіолокаційних станцій. Ці РЛС успішно використовуються в більш ніж 50 країнах світу.

Вже зараз підприємство випускає військову техніку, яка в майбутньому може стати частиною вітчизняного аналога "Залізного купола". Одним із яскравих прикладів сучасних систем від конструкторів "Іскри" є мобільний оглядовий 3D локатор (90К6Е), що вміє виявляти цілі на відстані до 500 км по висоті польоту до 40 км. При цьому радар одночасно здатен супроводжувати понад 300 об'єктів у повітрі, оновлюючи дані кожні 5 секунд. Не дивно, що така технологія зацікавила іноземних партнерів, які готові купувати локатори для захисту власних країн.

Також привертає увагу новітній комплекс "Мандат", що здатен пригнічувати наземні канали зв'язку. Йдеться як про стільниковий зв'язок, так і про діапазони військового зв'язку чи системи радіоуправління ракетами та БПЛА противника.

Цей напрям – новий для "Іскри", який почали освоювати після приходу до керівництва команди Юрія Пащенка у 2017 році.

Але найбільше враження справляє новітній контрбатарейний радіолокаційний комплекс 1Л220УК, також відомий як "Зоопарк-3".

Цей комплекс артилерійської розвідки за лічені секунди здатен визначати позиції ворожих мінометів, ствольної артилерії, ракетних систем залпового вогню чи стартові позиції тактичних ракет вже за першим пострілом.

Першу таку станцію передали в ЗСУ ще у 2020 році, аби провести навчання персоналу та протестувати її в бойових умовах. Після року випробувань українські військові високо оцінюють потенціал української РЛС навіть перед іноземними аналогами.

"Наша станція більш автоматизована, вона перевищує наявні іноземні зразки, зокрема за дальністю розвідки. Це дозволить використовувати її не на лінії зіткнення, а трохи далі в тилу", - зазначив командир взводу.

Серед переваг називають і можливість розташувати машину управління далі від станції, що в разі ворожого удару може врятувати життя військових-операторів.

Вже цього року українські захисники отримають від "Іскри" ще один надсучасний контрбатарейний радіолокаційний комплекс, який стане на захист Батьківщини. Подібні станції із розширеним діапазоном дії радару вкрай важливі зараз – під час відведення артилерії і розвідки від лінії зіткнення.

Крім того, за останні 4 роки команда професіоналів під керівництвом Юрія Пащенка втілила успішну реорганізацію структурних підрозділів підприємства та модернізацію обладнання. Зокрема, на виробництві вдалось встановити станки та оснащення корейських і європейських виробників, що не лише підвищило продуктивність всього підприємства, але й зробило НВК "Іскра" одним з передових виробників радіолокаційних систем у світі.

Саме це дозволило підприємству без збитків та скорочень пережити важкий карантинний 2020 рік, хоча далеко не всі заводи ВПК можуть похвалитись таким досягненням. Навіть більше, за останні два роки керівництво заводу систематично підвищувало зарплату робітникам. Але нинішні підвищення – не межа. В планах керівництва наблизити зарплати робітників заводу хоча б до рівня польських – це стане можливим після реформи "Укроборонпрому", яку планують завершити до кінця 2021 року.

"За орієнтир ми взяли показники зарплат в Республіці Польща. Нам цікаво, щоб наші інженерні кадри, наші фахові верстальники, складальники, регулювальники залишались працювати з нами. І ми повинні створити їм не тільки умови оплати праці, але й умови самої праці", - про це заявив Юрій Пащенко під час круглого столу "Державна оборонна промисловість на шляху до перезавантаження".

Роботу команди Юрія Пащенка оцінив навіть президент Володимир Зеленський під час візиту на підприємство:

"Це прекрасний завод. Один з небагатьох на сьогодні, у якого немає жодних боргів, прибутковий завод", – відзначив президент України.

Не менш важливо, що продукцію НВК "Іскра" високо цінують не лише в Україні, а й наші міжнародні партнери, зокрема і в країнах-членах НАТО. Директор підприємства Юрій Пащенко підкреслив, що професійних підбір кадрів забезпечує продукцію заводу першокласним технічним супроводом, дозволяє проводити модернізацію та оновлення програмного забезпечення РЛС - це й допомагає "Іскрі" успішно конкурувати на міжнародному ринку.

  Підприємство "Іскра" випускає військову техніку, яка в майбутньому може стати частиною вітчизняного аналога "Залізного купола"
Підприємство "Іскра" випускає військову техніку, яка в майбутньому може стати частиною вітчизняного аналога "Залізного купола"

Україна має не просто абстрактний потенціал для створення власного "Залізного купола" за прикладом Ізраїлю. Працівники та керівництво заводу "Іскра" забезпечили нашу армію надсучасними зразками радіолокаційних станцій та контрбатарейних радарів, які є важливими цеглинами в розбудові сучасної системи протиповітряної та протиракетної оборони для стримування і захисту від агресора.

Справа за малим – потрібна політична воля керівництва держави, аби завершити реформу оборонно-промислового комплексу. Для цього Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити законопроєкт №3822, який вже ухвалено в першому читанні, що надасть можливості таким підприємствам, як "Іскра". А це, в свою чергу, сприятиме залученню іноземних інвестицій, посилить співпрацю з оборонними підприємствами країн-союзників та дасть поштовх до створення надсучасного озброєння в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Чи може Україна створити власний "залізний купол" для захисту від Росії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути