Ексклюзиви
неділя, 07 липня 2024 22:23

Вибори в парламент Франції завершились з неочікуваним результатом: дані екзитполу

У Франції завершився другий тур виборів до нижньої палати парламенту.

Партія проросійської Марін Ле Пен зазнала поразки. Неочікувано, але перше місце на виборах здобуває ультралівий "Новий народний фронт", який може отримати від 180 до 215 місць в парламенті. На другому місці йде президентська коаліція Еммануеля Макрона з 150-180 місцям, повідомляють дані екзитполу BFM TV та Le Figaro.

Партія Ле Пен "Національне об'єднання" може розраховувати лише на 120-150 мандатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марін Ле Пен може заборонити Україні атакувати російську територію французькими ракетами

Жодна з цих трьох політичних сил не отримує абсолютної більшості в парламенті, а отже доведеться домовлятися про коаліцію.

Макрон закликав до "обережності", оскільки результати виборів не відповідають на питання, "хто буде керувати" Францією, розповіло його оточення.

"Блок центристів дуже живий", - сказав співрзмовник з оточення президента Франції.

Поразку "Національного об'єднання" пояснюють обмеженою співпрацею центристського альянсу Макрона і лівих, покликаною заблокувати прихід ультраправих до влади. Cуперники Марін Ле Пен зняли з виборів понад 200 кандидатів у другому турі, щоб не розпорошувати голоси і створити єдине голосування проти ультраправих.

Автор: Le Figaro
  Результати екзитполу на виборах в парламент Франції
Результати екзитполу на виборах в парламент Франції

Після виборів до Європейського парламенту, які відбулися на початку червня, президент Франції Еммануель Макрон розпустив Національні збори Франції (нижня палата парламенту) та оголосив про дострокові парламентські вибори.

Причиною такого рішення став розгромний провал президентської партії на загальноєвропейських виборах. Перемогу у Франції тоді здобула ультраправа партія "Національне об'єднання", формальною лідеркою якої є проросійська Марін Ле Пен.

За результатами екзитполу, партія "Національне об'єднання", формальним лідером якої є проросійська Марін Ле Пен, в першому турі парламентських виборів здобула підтримку 34,2% виборців.

Зараз ви читаєте новину «Вибори в парламент Франції завершились з неочікуваним результатом: дані екзитполу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути